Zvučno upravljan kiborg žohara mogao bi spašavati ljudske živote

Zvučno upravljan kiborg žohara mogao bi spašavati ljudske živote

Istraživači se nadaju da će se s vremenom biološki roboti s takvim mikrofonima moći koristiti za razlikovanje glasova žrtava na mjestima katastrofe. Jednom kada bi se otkrio glas, biološki roboti bi se mogli aktivirati u pronalaženju izvora. Iako žohari nisu mogli puno učiniti kako bi pomogli žrtvama, spasioci ih mogu pratiti preko svojih odašiljača i utvrditi gdje se žrtva nalazi

Ako biste ikada bili zarobljeni u ruševnoj zgradi i pozivali biste pomoć, možda biste razmislili dva puta prije nego što biste zgazili žohara, koji bi vam se našao na putu, jer možda je baš jedan od njih poslan da vas pronađe. Istraživači s North Carolina State University trenutno postavljaju temelje za takav scenarij, uzimajući biološkog robota (“biobot”) žohara da krene prema zvukovima. Takvi insekti mogu se koristiti za pronalaženje žrtava katastrofe.

Biološkog robota žohara razvio je znanstveni tim na čelu s doktorom Alperom Bozkurtom. Svaki od njih se sastoji od madagaskarskog siktajućeg žohara, koji je opremljen s “ruksakom” koji sadrži jeftini mikročip, bežični prijemnik-odašiljač i mikrokontroler.

Taj mikrokontroler je žičano povezan s prednjim osjetilima žohara. Prednja osjetila takozvani „cerci“ su osjetilni organi u trbuhu, koji otkrivaju kretanje zraka kako bi upozori u slučaju da se približava „neprijatelj“. Kada se „cerci“ stimuliraju mikročipom, žohar misli da nešto dolazi na njega s leđa i tada bježi naprijed.

Kako bi se naredilo kretanje naprijed, antene se stimuliraju. Obično se one aktiviraju kad dođu u dodir s nekim čvrstim objektom, davajući žoharu do znanja da se ne može kretati u tom smjeru. U slučaju kada stimulacija ne dolazi iz objekta, nego iz malog električnog naboja, insekt i dalje reagira promjenom smjera svog kretanja.

Takav se sustav već koristi kod upravljanja biološkim robotima putem bežičnog daljinskog upravljača. No u najnovijem istraživanju niz od tri smjera mikrofona je ugrađen u „ruksak“ svakog žohara. Analizirajući zvuk koji je otkriven u svakom od tih mikrofona, softver je u mogućnosti odrediti lokaciju izvora tog zvuka. To onda aktivira mikrokontroler u biološkom robotu, kako bi se insekt usmjerio prema tom mjestu.

Neki žohari su opremljeni sa samo jednim mikrofonom visoke razlučivosti. Istraživači se nadaju da će se s vremenom, biološki roboti s takvim mikrofonima moći koristiti za razlikovanje glasova žrtava na mjestima katastrofe. Jednom kada bi se otkrio glas, biološki roboti bi se mogli aktivirati da pronađu izvor. Iako žohari ne mogu puno učiniti kako bi pomogli žrtvama, spasioci ih mogu pratiti preko svojih odašiljača i utvrditi gdje se žrtva nalazi. Prethodna studija je već pokazala da se biološki roboti mogu koristiti za mapiranje mjesta katastrofa.

Kako funkcionira biološki robot usmjeren zvukom možete vidjeti u ovom video isječku:


(zg-magazin/izvor:www.gizmag.com)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni