Zvjezdan Ružić – izvrstan skladatelj i izvođač

Zvjezdan Ružić – izvrstan skladatelj i izvođač

(Foto: Marija Štilinović / HRT)

Kako svira istodobno na klaviru i mellotronu, taj spoj je nazvao „pianotron“. On je s tim spojem dva instrumenta bez uzora u svijetu jazza

Igor Čatić

Na prvom koncertu u 2020. Jazz orkestar HRT-a ugostio je 12. veljače 2020. riječkog instrumentalistu i skladatelja, ali ovom zgodom i voditelja, Zvjezdana Ružića. Koncert je održan u punoj dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti. Dirigent je bio umjetnički voditelj orkestra Miron Hauser.

Izvedeno je po programu 10 skladbi Zvjezdana Ružića u izvrsnim aranžmanima Luke Žužića i Aleša Avbelja. Odabrane skladbe su njemu najdraže, s do sada objavljena četiri albuma u vlastitom izdanju. Prezadovoljna publika izmamila je i bis. Od skladbi treba navesti dvije, temeljene na narodnom melosu. To su Moreška i Linđo.

Nekoliko riječi o tom umjetniku koji svira klavir i mellotron (elektro-mehaničko glazbalo s klavijaturom konstruirano 1963.). Z. Ružić je mladi umjetnik, tek 30 godinam ali s dugim stažem. Njeguje vrlo osoban i osebujan način sviranja. Kako svira istodobno na klaviru i mellotronu, taj spoj je nazvao „pianotron“. On je s tim spojem dva instrumenta bez uzora u svijetu jazza. Zvučne mogućnosti proširio je dodatnom napravom kojom upravlja nogom. Radi se u snimljenim uzorcima (sample) zvukova iz okoline koje je sam odabrao i zabilježio. Na taj je način dobio još jednu dimenziju u pianotronu i otvorio prostor za nova istraživanja zvukovnih mogućnosti.

Ružić je prvi umjetnik za Yamaha Music Europe, višestruki je dobitnik nagrada Status i Porin. Iskustvo sviranja u big bandu stjecao je još kao tinejdžer u rodnom gradu, nastupajući u orkestru koji je vodio i za koji je aranžmane pisao Josip Pepi Forenbacher. Svoje znanje na tom području produbio je tijekom studija na jazz konzervatoriju u Klagenfurtu. Suradnja s Jazz orkestrom HRT-a temelji se na užitku sviranja s dugogodišnjim prijateljima i suradnicima na raznim projektima. Sve navedeno, povezano s jazz orkestrom slušateljstvu je omogućilo da čuje nešto što još nije čula.

(Foto: Marija Štilinović/HRT)

Treba naglasiti da je u posljednje vrijeme u trubačku i trombonsku liniju došlo nekoliko novih članova koje valja ovom prilikom najtoplije pozdraviti. Solisti, bez navođenja pojedinih imena pridonijeli su velikom uspjehu tog koncerta.

Zanimljivo je da je dirigent M. Hauser prepustio konferansu Z. Ružiću koji je to vrlo uspješno obavio. Možemo se nadati da ćemo uskoro imati priliku da ponovno čujemo tog vrlo svestranoga i zanimljivog umjetnika.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni