„Zvižduk s Vrbana“

„Zvižduk s Vrbana“

Na jučerašnjem skupu u Vrbanima okupilo se stotinjak prosvjednika te poslalo odlučnu poruku za uklanjanje antena telekomunikacijskih operatera zbog njihova prekomjernog zračenja . Kao jedan od mogućih načina borbe spominju i poziv stanovnicima četvrti da bojkotiraju kupnju u kvartovskom trgovačkom centru

„Svjetska zdravstvena organizacija je izdala preporuku prema kojoj bi vrijednosti zračenja trebale biti puno strože od onih koje su danas. Koliko to utječe na ljudsko zdravlje, nitko sa sigurnošću ne može reći“, kaže stalni sudski vještak za komunikacije Đuro Lubura

Nastavlja se potpisivanje peticije građanske inicijative Vrbani 2013. za uklanjanje antena koje prekomjerno zrače. Na krov novog trgovačkog centra postavila su ih tri telekomunikacijska operatera. Stanovnici Vrbana ustraju u svojoj nakani da ih se skine i večerašnjim prosvjednim akcijama.

„Nije svaki dan prilika za nešto. Danas je dan poslati poruku, poruku da čovjek ima pravo na odlučivanje i izražavanje. Danas je dan kada možemo svi biti zajedno i odlučiti o svojem sutra“, moglo se pročitati u pozivu organizatora za prosvjed ‘Zvižduk s Vrbana’.

Na jučerašnjem skupu u Vrbanima okupilo se stotinjak prosvjednika te poslalo odlučnu poruku za uklanjanje antena. Kao jedan od mogućih načina borbe spominju i poziv stanovnicima četvrti da bojkotiraju kupnju u kvartovskom trgovačkom centru.

Udruga pokretnih komunikacija Hrvatske tvrdi da su bazne stanice postavili nakon mnogobrojnih pritužbi građana na slabu kvalitetu signala. Bazne stanice operatora pokretnih komunikacija na trgovačkom centru u Vrbanima postavljene su u skladu sa svim pozitivnim propisima i uz poštovanje svih zakonskih obveza. U Hrvatskoj se primjenjuju standardi koji su 2,5 do 5 puta stroži od onih prihvaćenih u Europskoj uniji.

Nezadovoljni stanovnici Vrbana pokrenuli su potpisivanje peticije za uklanjanje baznih stanica, a slična je situacija nedavno bila i u zagrebačkom naselju Malešnica, gdje su bazne stanice postavljene u neposrednoj blizini škole i vrtića. Sada su skrivene od pogleda pa više nisu u središtu pozornosti.

„Stručnjaci odgovaraju da stanice ne zrače više od mobitela. Ukoliko je bazna stanica daleko, budući da mobilni telefoni rade adaptivnom snagom, telefon će raditi jačom snagom i pričinjat nam veću štetu, nego da je bazna stanica blizu“, kaže stalni sudski vještak za komunikacije Đuro Lubura.

„Dopuštene količine elektromagnetskog zračenja u nekim su zemljama veće, a u nekima manje nego u Hrvatskoj. Svjetska zdravstvena organizacija je izdala preporuku prema kojoj bi te vrijednosti trebale biti puno strože od onih koje su danas. Koliko to utječe na ljudsko zdravlje, mislim da sa sigurnošću ne može reći nitko“, tvrdi Lubura. (hrt / zgm)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni