Žustra rasprava o Ciboni

Žustra rasprava o Ciboni

„Od 31. svibnja kada smo kupili Cibonine nekretnine imamo 43 milijuna razloga da pitamo i da se miješamo. Što se tiče nuđenja meni funkcije predsjednika KK Cibone, tko ste vi da to nudite i tko sam ja da to prihvatim? Da ste častan čovjek, onda biste dali ostavku kao što ste obećali. Treba pitati vaše igrače i trenere koliko ste ih puta prevarili. Nemojte više glumiti predsjednika, ni pročelnika, dajte ostavku“, oštar je bio prema Lovriću predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Darinko Kosor.

Gradski zastupnici na današnjoj sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba raspravljali su o Prijedlogu zaključka o izmjeni Zaključka o sklapanju nagodbe u postupku mirenja pred Visokim trgovačkim sudom Republike Hrvatske. Riječ je o sudskoj nagodbi između Grada Zagreba i Košarkaškog kluba Cibona, koji su 3. lipnja 2014. godine sklopili sudsku nagodbu pred Visokim trgovačkim sudom. Tu suglasnost Grad je dobio temeljem Zaključka Gradske skupštine Grada Zagreba na sjednici iz 31. svibnja ove godine. Naknadno je utvrđeno da je kao predmet kupoprodaje između Zagreba i Cibone pogrešno naveden dio nekretnine, koji nije u vlasništvu KK Cibone čime se u konačnici smanjuje i izdavanje Grada Ciboni za nekretnine u iznosu od oko 300 000 kuna.

Gradski zastupnici su tražili odgovor na pitanje o stvarnom dugu KK Cibona. „Nismo tada digli ruku za 44 milijuna kuna. U međuvremenu smo saznali kako se ne zna stvari dug Cibone, koja danas ne igra Euroligu. Imamo primjer da predsjednik Skupštine zove DORH. Koliko će još kostura ispasti iz Ciboninog ormara? Koje je ovo peglanje po redu?“, upitao je pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivicu Lovrića, Davor Bernardić (SDP).

Na rasipnost Grada u pogledu „krpanja“ dugova sportskih klubova, ali i drugih ustanova osvrnuo se i zastupnik Zoran Piličić (HDZ). „Grad Zagreb kao djed Mraz ispunjava želje svima koji stvaraju dugove. Mi danas ne znamo da li je 100 milijuna kuna stvarni dug Cibone. Rekao bih da je Cibona brend, no posljednjih godina ona je služila raznim menadžerima, prodavačima magle“, rekao je Piličić.

„Da ste častan čovjek, onda biste dali ostavku kao što ste obećali“

Darinko Kosor
Darinko Kosor

„Zagreb je kupio samo Cibonine nekretnine. Zamagljuje se realnost jer se govori o pomoći Ciboni. Grad je kupio nekretnine. Pozivam sve one koji žele pomoći Ciboni da se uključe u Cibonu, neka doprinesu. Lako je samo kritizirati. Pozivam i vas gospodine Kosor da se uključite. Cibona nije opstala zaslugama onih koji se posljednja dva tjedna busaju u prsa i viču Cibona, Cibona“, odrešit je bio pročelnik Lovrić. On je prozvao jednog od zastupnika, koji je postao potpredsjednik Rukometnog kluba Zagreb te je istaknuo kako Cibona nije dužna iznositi svoje račune.

Nakon njegovog izlaganja za ispravku netočnog navoda počeli su se redom javljati gradski zastupnici. „Od 31. svibnja kada smo kupili Cibonine nekretnine imamo 43 milijuna razloga da pitamo i da se miješamo. Što se tiče nuđenja meni funkcije predsjednika KK Cibone, tko ste vi da to nudite i tko sam ja da to prihvatim? Da ste častan čovjek, onda biste dali ostavku kao što ste obećali. Treba pitati vaše igrače i trenere koliko ste ih puta prevarili. Nemojte više glumiti predsjednika, ni pročelnika, dajte ostavku“, oštar je bio prema Lovriću predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Darinko Kosor.

Na ovu ispravku netočnog navoda Lovrić je htio replicirati, no Kosor mu je pojasnio kako to ne može jer je pročelnik te da prema Pravilniku ima pravo samo odgovarati na zastupnička pitanja.

Ova točka dnevnog reda prošla je vrlo tijesno s 25 glasova „za“ i 24 „suzdržana“.

Prihvaćen rebalans Proračuna

Zastupnici su prihvatili i prijedlog zaključka o raspodjeli sredstava za djelomično pokrivanje gubitaka Kliničke bolnice Sveti Duh, Dječje bolnice Srebrnjak i Specijalne bolnice za plućne bolesti u iznosu od 109 miljuna kuna. Tako će se na početku dati potpora u iznosu od 59 milijuna kuna, a pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum istaknula je kako se nada će se ostatak iznosa osigurati do konca godine. Zasupnik Piličić u svom govoru prozvao je dosadašnje rukovodstvo Kliničke bolnice Sveti Duh za neracionalne postupke u pogledu trošenja materijalnih sredstava.

Na današnjoj sjednici zastupnici su raspravljali i o rebalansu Proračuna Grada Zagreba s obzirom da su se prihodi povećali za oko 300 milijuna kuna. „Ovo je prilika da se vidi što je učinjeno. Očekivao sam eure od europskih sredstava. Nema niti eura, niti centa od europskih sredstava. To se vidi iz rebalansa. Udio prihoda iz europskih fondova iznosi 0.0001 posto. Izostaju investicije i gradske i privatne. Ono što se gradi, gradi se na dug uz kreditiranje. Što se tiče privatnih investicija vidljivo je da izostaju prihodi od komunalnih doprinosa i oni su 35 posto manji“, istaknuo je Bernardić.

Većinom glasova „za“, gradski su zastupnici podržali Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Proračuna Grada Zagreba za 2014. godinu.

(V.Vukoje)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni