Županijsko atletsko natjecanje za učenike: Velika očekivanja unatoč jakoj konkurenciji

Županijsko atletsko natjecanje za učenike: Velika očekivanja unatoč jakoj konkurenciji

Natjecanje se na Mladosti odvija već devetu godinu, to je ujedno i stadion na kojem se održava naš najveći atletski turnir Hanžekovićev memorijal pa klinci mogu iskusiti borbu na profesionalnim terenima

Županijsko natjecanje u atletici za osnovne i srednje škole, jedno od najvećih natjecanja školskih sportskih društva u Zagrebačkoj županiji, održava se danas na stadionu Hrvatskog akademskog atletskog kluba Mladost u Zagrebu.

Sudjeluju 43 ekipe, odnosno nešto više od 550 učenika, mentora i organizatora, a riječ je o ključnom turniru za završnicu državnog prvenstva, koje će se održati tijekom lipnja u Vinkovcima.

„Zadnjih nekoliko godina natjecanje organiziraju Županijski školski sportski savez i Osnovna škola Bogumil Toni iz Samobora što se pokazalo kao dobitna kombinacija. Zagrebačka županija u okviru javnih potreba u sportu podupire rad saveza, i to godišnje sa 750 tisuća kuna, te se trudimo zadržati sportske rezultate na dosadašnjoj razni“, izjavila je Ivančica Prugovečki, savjetnica u Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Zagrebačke županije.

Natjecanje u devet disciplina

atletika_zupanija_skok5Natjecanje se na Mladosti odvija već devetu godinu, to je ujedno i stadion na kojem se održava naš najveći atletski turnir Hanžekovićev memorijal pa klinci mogu iskusiti borbu na profesionalnim terenima.

„U samim počecima prije 15-ak godina koristili smo obično nogometno igralište u Samoboru i stazu koja nije odgovarala propisima, nije bilo niti sudaca niti pravih mjerenja jer su se provodila klasično sa štopericama, uglavnom smo imali dosta problema. Kako bi digli kvalitetu natjecanja, a istovremeno se povećavao broj prijavljenih ekipa, odlučili smo krenuti prema drugim alternativama i u suradnji s Atletskim savezom uspjeli smo organizirati održavanje na Mladosti“, otkrio nam je Zoran Rajčević, organizator i profesor tjelesnog odgoja u OŠ Bogumil Toni.

Učenici se natječu u devet disciplina, 100 m, 200 m, 300 m, 600 m, 1000 m, štafeta 4×100 m, skok u vis, skok u dalj te bacanje loptice ili kugle.

Koliko se radi o velikom broju sudionika, a tako i velikoj konkurenciji, govori i činjenica da je manje učenika prisustvovalo na prošlogodišnjem državnom natjecanju za pete i šeste razrede u odnosu na zagrebački županijski turnir.

Visoka očekivanja mladih sportaša

Provjerili smo atmosferu i očekivanja mladih sportaša, koji su se neumorno zagrijavali uz terene.

Svoje ambiciozne planove otkrila nam je Ana Fresl, prošlogodišnja pobjednica na 100 metara: „Ove godine se natječem na 300 metara. Inače i treniram atletiku pa su mi cure iz kluba najveća konkurencija. Pripremam se svaki dan oko dva sata, i tako cijele godine, pa očekujem najbolji rezultat.“

Noa Žuvela, koji se bori u konkurenciji sedmih razreda u disciplini bacanja kugle također ne sudjeluje prvi put: „Bilo sam i prošle godine na županijskom natjecanju i bilo je jako zanimljivo jer smo ukupno osvojili prvo mjesto, tada su rezultati bili dobri, a tome se nadam i ove godine“.

Uz samo natjecanje, zagrebački stadion danas je prepun dobrog raspoloženja, navijanja, napetosti, glazbe i odlične zabave mladih sportaša, od kojih će neki možda postati i profesionalni predstavnici svojih klubova i mjesta.

Ivona Conjar

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni