Županija raspisala javne pozive za udruge vrijedne 800 tisuća eura

Županija raspisala javne pozive za udruge vrijedne 800 tisuća eura

U 2023. godini u proračunu za udruge osigurano 1,16 milijuna eura

(Zamjenik župana Damir Tomljenović na predstavljanju javnih poziva / Foto: Zagrebačka županija)

Zagrebačka županija raspisala je 790 tisuća eura vrijedne javne pozive kojima će u 2023. godini poduprijeti projekte i programe udruga. Novac je namijenjen udrugama za financiranje kulturnih, socijalnih, humanitarnih, vjerskih, obrazovnih, braniteljskih te programa i projekata civilne zaštite te udrugama iz područja poljoprivrede, lovstva, ribarstva i zaštite okoliša.

Na današnjem predstavljanju javnih poziva zamjenik župana Damir Tomljenović danas je naglasio je kako je Županija početkom veljače već raspisala dva natječaja za udruge iz sfere zdravstva u vrijednosti 375 tisuća eura.

„Tako će u 2023. godini Zagrebačka županija poduprijeti programe i projekte udruga s 1.165.000 eura, a mislim da ta brojka najbolje govori o tome koliko su udruge u fokusu Zagrebačke županije. Mi ih financijski podržavamo, a oni svojim projektima poboljšavaju kvalitetu društvenog i svekolikog života naših stanovnika“, rekao je Tomljenović dodavši kako su prošle godine podržali projekte 586 udruga.

Sufinanciranje kulturnih, vjerskih, humanitarnih, obrazovnih i braniteljskih programa

Prema riječima Renate Zgurić, pročelnice Stručne službe župana javni poziv za ostvarivanje prava na financiranje kulturnih, socijalnih, humanitarnih, vjerskih, obrazovnih, braniteljskih te programa i projekata civilne zaštite udruga i drugih neprofitnih organizacija u 2023. godini ukupne je vrijednosti 464.600 eura, a otvoren je do 15. studenoga. Maksimalan iznos koji udruga može ostvariti po pojedinom programu je 6.700 eura.

„Zagrebačka županija poznata je kao „zeleni prsten“ oko grada Zagreba, a svoj doprinos u očuvanju tog statusa i prirode daju i brojne eko-udruge za čije je projekte Zagrebačka županija u ovoj godini osigurala 55 tisuća eura. Natječaj je otvoren do 5. svibnja, a maksimalni iznos koji se može ostvariti po projektu je 5.300 eura“, rekla je ovlaštena za privremeno obavljanje poslova pročelnika UO za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Marija Kuzmić.

Iz sfere poljoprivrede raspisani su natječaji za lovstvo, ribarstvo i udruge iz područja poljoprivrede, ruralnog razvitka i šumarstva, a predstavio ih je pročelnik UO za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Josip Kraljičković.

Za lovstvo sredstva se dodjeljuju temeljem javnog natječaja namijenjenog za poboljšanje infrastrukture u lovištima poput uređenja objekata za obradu i čuvanje mesa divljači ili opremanje streljana za što je osigurano 111.524 eura, a natječaj je otvoren do 6. svibnja. Temeljem javnog poziva za lovstvo dodjeljivat će se sredstava za unos divljači u lovište, sprječavanje šteta od divljači i sl. Prijave se primaju do 15. studenoga, a na raspolaganju je 26.047 eura.

Poticaji za poljoprivredu u rasponu od 700 do 26.500 eura

Sredstva iz natječaja za ribarstvo namijenjena su za krajobrazno uređenje jezera i vodotoka te manifestacije. Ukupno je za tu namjenu osigurano gotovo 44 tisuće eura, a najveći iznos potpore koji se može ostvariti je 6.500 eura. Natječaj je otvoren do 6. svibnja.

Za udruge iz područja poljoprivrede osigurano je gotovo 90 tisuća eura, a osim za njihovo redovno poslovanje, sredstva su namijenjena i za nastup na gospodarskim manifestacijama, potporu održivom razvoju govedarstva i svinjogojstva i dr., a raspon iznosa potpora koje će se dodijeliti je od 700 do 26.500 eura. Natječaj je otvoren do 6. svibnja.

Više informacija o natječajima i javnim pozivima dostupno je na mrežnoj stranici Zagrebačke županije, pod rubrikom »Natječaji«. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni