Županija prestaje financirati skloništa za žene?

Županija prestaje financirati skloništa za žene?

Pozitivno je što je Grad Zagreb osigurao jednak iznos kao i prošle godine, iako je proračun manji, no svi su prepoznali nužnost njihovog postojanja, ističe predsjednica Povjerenstva Margareta Mađerić (HDZ)

Neva Tolle, predstavnica Autonomne ženske kuće, upozorila je na današnjoj sjednici Povjerenstva za ravnopravnost spolova Gradske skupštine na činjenicu da je Zagrebačka županija prestala financirati skloništa i savjetovalište za žene, koja postoje već 20, odnosno 25 godina. Pozvala je Povjerenstvo na angažman i zauzimanje za navedene organizacije jer su već godinama u minusu. »Konstantno se suočavaju s manjkom sredstava, no ovakva će ih odluka prisiliti na zatvaranje, a radi se o jedina dva skloništa za žene u milijunskom gradu te je takav scenarij nedopustiv. Važnost njihovog postojanja ne treba ni objašnjavati, a to dokazuje i činjenica da je mnogo žena na popisu čekanja zbog manjka prostora i nemogućnosti financijskog pokrivanja«, ukazala je Tolle.

U Povjerenstvu nemaju konkretan odgovor zašto će doći do ukidanja sredstava, pogotovo jer redovno ispunjavaju svoje obaveze, transparentno i namjenski troše financije te nemaju nepravilnosti u radu.

Posebno je zabrinjavajuće što Županija ima ugovornu obvezu njihova financiranja te skloništima preostaje samo upravna tužba koja nema smisla jer će se slučaj odužiti na nekoliko godina, dok istovremeno žene nemaju gdje otići. Županija ih preusmjerava na natječaj za dodjeljivanje sredstava, koji još nije objavljen, što znači da treba čekati još nekoliko mjeseci za financije koje su odmah nužne za funkcioniranje rada, ukazala je Neva Tolle. »Nevjerojatno je da državna služba krši ugovore i zakone«, dodala je Tolle. Povjerenstvo se slaže da se premalo ulaže u nevladin sektor, no treba odrediti što je zbilja od društvene važnosti, a skloništa su neupitno na samom vrhu prioriteta.

Pozitivno je što je Grad Zagreb osigurao jednak iznos kao i prošle godine, iako je proračun manji, no svi su prepoznali nužnost njihovog postojanja, ističe predsjednica Povjerenstva Margareta Mađerić (HDZ). Povjerenstvo će uputiti Županiji zamolbu za nastavak financiranja skloništa, a Željka Antunović poziva i stranke na intervenciju po ovom pitanju. (I. C.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni