Županija kupila prvo sanitetsko vozilo prilagođeno osobama s invaliditetom   

Županija kupila prvo sanitetsko vozilo prilagođeno osobama s invaliditetom  

Specijalno vozilo u potpunosti prilagođeno osobama s invaliditetom, a u ovoj godini stiže još 7 vozila za sanitetski prijevoz

Zagrebačka županija kupila je prvo specijalno sanitetsko vozilo koje je u potpunosti prilagođeno potrebama osoba s invaliditetom. Vozilo je raspoređeno u ispostavu Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije u Samoboru, gdje je župan Stjepan Kožić danas službeno i uručio ključeve novog vozila ravnatelju Zavoda Davorinu Gajniku.

Vrijednost ovog vozila je 534 tisuće kuna i u cijelosti ga je financirala Zagrebačka županija.

Riječ je o vozilu opremljenom automatskom podiznom platformom na koju se osoba u invalidskim kolicima naveze te se putem hidrauličke platforme podigne u prostor za pacijente. Kolica se zatim fiksiraju u za to predviđene nosače kako bi pacijent bio u potpunosti siguran u transportu.

Podizanje standarda

„Uvijek osluškujemo potrebe naših žitelja, a ovim putem naročito pohvaljujem suradnju sa samoborskim udrugama invalida. Za sada je ovo vozilo jedinstveno u voznom parku Zavoda za hitnu medicinu te se nadam da ćemo uskoro, sukladno potrebama na terenu, istu uslugu imati i u drugim dijelovima Zagrebačke županije“, rekao je Kožić. Dodao je kako je u posljednjih sedam godina za potrebe Zavoda nabavljeno ukupno 79 vozila ukupne vrijednosti preko 27 milijuna kuna.

„Novim vozila nastojimo kontinuirano podizati standard kvalitete kakvu ova služba koja doslovno spašava ljudske živote i zaslužuje. Stoga i ove godine nastavljamo s obnovom voznog parka i to sa sedam novih sanitetskih vozila ukupne vrijednosti gotovo 3 milijuna kuna“, istaknuo je Kožić.

Ravnatelj Zavoda Davorin Gajnik rekao je kako s obzirom na uvjete poslovanja Zavod nije mogao samostalno nabaviti ovakvo vozilo, a posebno se osvrnuo na kroničan nedostatak T1 timova hitne medicinske pomoći za područje Samobora i Svete Nedelje.

Mreža hitne medicinske pomoći

„Danas imamo ugovoreno za ovo područje 5 T1 timova, isto kao što to imaju gradovi poput Ozlja ili Čazme sa značajno manjim brojem stanovnika“, rekao je Gajnik podsjetivši na višegodišnje napore Zagrebačke županije za izmjenom Mreže hitne medicinske pomoći.

Petra Škrobot, gradonačelnica Samobora zahvalila je Zagrebačkoj županiji na ovako vrijednom i potrebnom vozilu. Posebnu zahvalu uputili su Viktor Jozić i Damir Perušek iz Udruge osoba s invaliditetom Sinergija Samobor.

„Ovo je početak rješavanja mobilnosti osoba s invaliditetom unutar sustava zdravstvene skrbi! Do sada, samo je naša udruga imala vozilo za prijevoz teško pokretnih i nepokretnih osoba u bolnicu ili toplice, a sada dio tereta koji je bio na udruzi preuzima zdravstveni sustav na čemu smo posebno zahvalni“, rekao je Viktor Jozić, predsjednik Udruge. (ZG-magazin / Foto: D. Kopač)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni