Županija izdvaja 4 milijuna kuna za hitnu medicinu

Županija izdvaja 4 milijuna kuna za hitnu medicinu

Zagrebačka županija u više je navrata tražila od resornog Ministarstva izmjenu mreže hitne medicine radi nedovoljnog broja T1 timova

Kako bi osigurala ujednačenu dostupnost hitne medicinske pomoći svim stanovnicima, Zagrebačka županija izdvojit će 4 milijuna kuna vlastitih sredstava za sufinanciranje rada hitne pomoći.

Naime, Zagrebačkoj županiji, temeljem Mreže hitne medicinske pomoći koju je donijelo Ministarstvo zdravlja, dodijeljeno je svega 30 T1 timova hitne medicine, dva punkta dežurstva, 10 T2 timova hitne medicine, te 24 tima saniteta čime je nemoguće osigurati ujednačenu dostupnost i kvalitetu ove zdravstvene djelatnosti za sve stanovnike.

S obzirom da zahtjevi Zagrebačke županije za izmjenu mreže hitne medicine prema resornom Ministarstvu do sada nisu uvaženi, Zagrebačka županija će i ove godine sufinancirati rad dodatnih 10 T1 timova te 6 timova saniteta za što će se osigurati 4 milijuna kuna. Pojedini gradovi i općine također su uključeni u sufinanciranje hitne medicine.

Zagrebačka županija u više je navrata tražila od resornog Ministarstva izmjenu mreže hitne medicine radi nedovoljnog broja T1 timova. Usporedbe radi, Velika Gorica sa 63.000 stanovnika ima svega 5 T1 timova, a isti broj T1 timova imaju i Čazma s 8.095 stanovnika i Prelog s 7.840 stanovnika. Ivanić-Grad, koji ima 27.946 stanovnika, uopće nema T1 tim, već samo ustrojeno dežurstvo, dok Čakovec, koji ima 27.227 stanovnika, ima 10 T1 timova.

„Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije započeo je s radom 2012. godine te smo od tada primorani sustavno osiguravati dodatna sredstva iz našeg proračuna kako bi stanovnicima na cijelom području Zagrebačke županije osigurali dostupnu, pravovremenu i kvalitetnu djelatnost hitne medicine. Vjerujem da će ministar Nakić uvidjeti propuste u Mreži hitne medicine te da će se broj T1 timova za Zagrebačku županiju povećati“ – izjavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni