Županija gradi četiri nove sportske dvorane i dvije škole

Županija gradi četiri nove sportske dvorane i dvije škole

Prvi put Proračun Zagrebačke županije premašio milijardu kuna

Županijska skupština Zagrebačke županije jučer je donijela Proračun za 2020. godinu koji iznosi 1,2 milijarde kuna te ja za čak 49,82 % veći od ovogodišnjeg. Izvorni proračun Zagrebačke županije za 2020. godinu iznosi 488,5 milijuna kuna i veći ja za 27,26 % u odnosu na Rebalans proračuna iz 2019. godine.

Sukladno uputama Ministarstva financija od ove godine u Konsolidiranom proračunu po prvi put planirane su plaće te ostali rashodi za zaposlene u osnovnim i srednjim školama što je ujedno i razlog ovakvog velikog rasta Konsolidiranog proračuna. Na rast Izvornog proračuna utječe planirano kreditno zaduženje za realizaciju investicija u školstvu kao i preuzimanje poslova i djelatnika Ureda državne uprave od 1. 1. 2020. godine.

„Ovakav proračun jamči daljnja ulaganja u komunalnu i društvenu infrastrukturu, osigurava ravnomjeran razvoj i povećanje kvalitete života naših stanovnika, ali i zadržava visoku razinu socijalne osjetljivosti“, izjavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić ocijenivši Proračun za 2020. godinu razvojnim i demografski usmjerenim.

Kao i prethodnih godina najveći iznos Izvornog proračuna – 171,15 milijuna kuna, odnosno 35 % ukupnih sredstava namijenjeno je Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu. Županija planira kredit od 80 milijuna kuna kojim će se zajedno s izvornim prihodima osigurati gradnja 4 nove sportske dvorane u Klinča Selima, Bedenici, Graberju Ivaničkom te Zaprešiću kao i gradnja dviju novih škola u Strmcu i Luki te dogradnja i rekonstrukcija 11 škola.

Energetska obnova 4 škole ukupne vrijednosti 59 milijuna kuna realizirat će se kroz Upravni odjel za EU fondove koji će iduće godine na raspolaganju imati gotovo 71 milijuna kuna. Trenutno se izrađuje projektno-tehnička dokumentacija za energetsku obnovu zgrada: OŠ Jakovlje, OŠ Posavski Bregi, PŠ Petrovina, te zelinske SŠ Dragutina Stražimira te OŠ Dragutina Domjanića za koju se izrađuje dokumentacija i za obnovu sportske dvorane.

U idućoj godini planira se dovršetak energetske obnove ispostave doma zdravlja u Zaprešiću. Projektna dokumentacije za energetsku obnovu zgrade doma zdravlja u Samoboru je spremna, a pri kraju ju i za zgrade u Ivanić-Gradu i Velikoj Gorici.

I u 2019. godini isplaćivat će se 1000 kuna za svaku novorođenu bebu, a u uvedena je i nova demografska mjera – sufinanciranje smještaja djece u vrtiću u općinama nižeg indeksa razvijenosti za što je osigurano 3 milijuna kuna. Panirane su i nove mjere s ciljem zadržavanja liječnika i to subvencije kamata na stambene kredite, sufinanciranje troškova stručnog usavršavanja, financiranje specijalizacija, edukacija patronažnih sestara u domu zdravlja itd.

Za Upravni odjel za gospodarstvo osigurano je 29 milijuna kuna, a poduzetnicima će biti na raspolaganju 7 milijuna kuna bespovratnih potpora. Novost je dodatnih 7,3 milijuna kuna koje se planiraju za razvoj turizma. Za Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo planirano je 23,1 milijuna kuna te čitav niz mjera za razvoj konkurente poljoprivrede i unapređenje ruralnog prostora. Za Upravni odjel za promet i komunalnu infrastrukturu namijenjeno 18 milijuna kuna. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni