Županija daje 2,1 milijuna kuna za razvoj poduzetništva

Županija daje 2,1 milijuna kuna za razvoj poduzetništva

U ovoj godini dodjeljivat će se subvencije za početak poslovanja poduzetnika, žene poduzetnice, uvođenje standarda kvalitete i certificiranje, zaštitu okoliša …

Zagrebačka županija raspisat će sredinom travnja natječaj za dodjelu 2,1 milijuna kuna bespovratnih sredstava za poticanje razvoja poduzetništva kao i natječaj za dodjelu 300.000 kuna za sufinanciranje organiziranja i nastupa na manifestacijama u vezi s poduzetništvom,  odlučeno je na današnjem kolegiju župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića. Vezano uz poticanje poduzetništva u ovoj godini dodjeljivat će se subvencije za početak poslovanja poduzetnika, žene poduzetnice, uvođenje standarda kvalitete i certificiranje, zaštitu okoliša, cjeloživotno učenje zaposlenih kao i kapitalne pomoći za povećanje konkurentnosti, tradicijske i umjetničke obrte te projektnu dokumentaciju za gospodarske objekte.

Na kolegiju je donesena i odluka o dodjeli 915.000 kuna kapitalnih pomoći za ruralni razvoj za 6 općina s područja županije. Temeljem spomenute odluke za sanaciju i rekonstrukciju nerazvrstanih cesta općini Dubravica dodijelit će se 300.000 kuna, a Pušći 250.000 kuna. Kravarsko će dobiti 200.000 kuna za adaptaciju društvenih domova, Orle 100.000 kuna za sanaciju vatrogasnog doma, Farkaševac 65.000 kuna za postavljanje zaštitne ograde i sanaciju školskog igrališta. „Spomenute općine javile su se na javni poziv Zagrebačke županije za dostavu projekata za poboljšanje gospodarskih i socijalnih uvjeta života u ruralnom prostoru. Za tu namjenu u ovoj smo godini osigurali 4,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava, koje ćemo dodjeljivati u tri kategorije: nerazvrstane ceste, područne škole i društveni domovi. Na raspolaganju nam je još gotovo 3,3 milijuna kuna, stoga pozivam gradove i općine da prijavljuju svoje projekte“,  poručio je župan Kožić nadodavši kako je Zagrebačka županija jedina u Hrvatskoj koja za mjere ruralnog razvoja izdvojila oko 10 milijuna kuna.

Ujedno, na kolegiju su odobrena i sredstva u iznosu od 700.000 kuna za sufinanciranje i održavanja izgradnje objekata komunalne infrastrukture. Tako će općina Gradec dobiti 300.000 kuna, Rakovec 250.000 kuna, a Bedenica 150.000 kuna.

S ciljem jačanja poduzetništva, stvaranja novih turističkih proizvoda i poboljšanja kapaciteta za daljnji razvoj turizma, Zagrebačka županija pokreće program obrazovanja iz područja poduzetništva i kontinentalnog turizma. Korisnici ove potpore biti će poduzetnici u turizmu s područja Zagrebačke županije, registrirana trgovačka društva, obrti, poljoprivredna gospodarstva, ustanove, zadruge, udruge itd. Za uslugu obrazovanja, Zagrebačka će županije uputiti javni poziv.

I u 2013. godini nastavlja se provođenje projekta prevencije ovisnosti o drogama „Zajedno više možemo“ Policijske uprave zagrebačke za što će Županija osigurati 125.000 kuna. Kliničkoj bolnici Dubrava donirat će se 152.823 kuna za kupnju medicinske opreme za potrebe Odjela za urologiju. Za sufinanciranje rada Pulmološko-alergološke ambulante u Velikoj Gorici, Zagrebačka županija je osigurala 40.000 kuna. Kako bi potencijalnim investitorima predstavila svoje poduzetničke zone, Zagrebačka županija će 17. i 18. travanja, sudjelovati na sajmu REXPO Zagreb 2013. Za tu namjenu osigurat će se 53.500 kuna. Također, sufinancirat će se troškovi boravka četrnaestoro djece u Maloj školi hrvatskog jezika i kulture. Za tu namjenu osigurano je 24.178 kuna. (zg-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni