“Zrak uz odlagalište Jakuševec nije opasan po zdravlje”

“Zrak uz odlagalište Jakuševec nije opasan po zdravlje”

(Foto: Facebook / JVP grada Zagreba)

Prema mjerenjima postaje za praćenje kvalitete zraka Zagreb-3 do većih onečišćenja zraka dolazi u zimskim mjesecima, tijekom sezone grijanja, nego što je bio slučaj s posljedicama požara na Jakuševcu

»Posljednja mjerenja količine štetnih plinova i lebdećih čestica u zraku nakon požara u Reciklažnom dvorištu Prudinec na Jakuševcu ne pokazuju odstupanja od graničnih vrijednosti«, priopćeno je danas iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo »Dr. Andrija Štampar«. Stručnjaci Zavoda poručuju građanima da mogu nastaviti sa svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima bez ikakvih ograničenja.

Njegovi zaposlenici izišli su na teren zbog onečišćenja i protekla dva dana provodili sustavna terenska mjerenja i kemijske analize sljedećih parametara: ugljikovog monoksida (CO), ugljikovog dioksida (CO2), sumporovog dioksida (SO2), dušikovih oksida (NOX) i formaldehida. Istovremeno su izuzeti uzorci zraka za dodatne kemijske analize.

Rezultati analiza pokazali su prisutnost ravnolančanih i razgranatih aldehida i ketona te razgranatih ugljikovodika u malim količinama koji su i inače prisutni u zraku. Dakle, u koncentracijama koje ne predstavljaju toksikološki značajne vrijednosti, odnosno ugrozu za ljudsko zdravlje, pojašnjavaju u Zavodu.

Na stalnoj postaji Državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka Zagreb-3 prosječna dnevna vrijednost dana 25. srpnja iznosila je 73,926 µg/m3, kao posljedica požara te je došlo do prekoračenja granične dnevne vrijednosti od 50 µg/m3. Najveća zabilježena vrijednost ovog parametra u 2019. godini iznosila je 118 µg/m3, u zimskim mjesecima, odnosno sezoni grijanja. U Zavodu napominju kako je godišnje dozvoljeno tj. prihvatljivo 35 prekoračenja granične vrijednosti ovog parametra.

»Satne su vrijednosti nakon sanacije požarišta od poslijepodneva, 25. srpnja, unutar dozvoljenih granica«, zaključuje se u današnjoj objavi Zavoda.

Građani grada Zagreba mogu provjeriti pravovremene informacije o stanju kvalitete zraka, vode i tla, na internetskim stranicama NZZJZ Dr. Andrija Štampar, odnosno na Eko-karti Zagreba. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni