Zračenja elektroničkih uređaja ipak nisu štetna?

Zračenja elektroničkih uređaja ipak nisu štetna?

Pokušala se utvrditi povezanost primjene elektroničkih uređaja i više teških bolesti, poput raka ili Alzheimerove bolesti

Znanstveni odbor za nove i novoutvrđene zdravstvene rizike (SCENIHR) zaključio je da „elektromagnetska polja koja stvaraju mobiteli, WiFi uređaji i odašiljači, dalekovodi ili elektronički uređaji u kući i uredu, ne predstavljaju rizik za zdravlje“.

Radi se o pronalascima koje je odbor Europske komisije donio na temelju više od 700 studija, objavljenih nakon 2008. godine, kojima se pokušala utvrditi povezanost primjene elektroničkih uređaja i više teških bolesti, poput raka ili Alzheimerove bolesti.

Dosadašnja znanstvena istraživanja ne ukazuju da izloženost elektromagnetskim poljima koja stvaraju mobiteli povećava rizik od nastanka tumora mozga, niti drugih oblika raka u području glave i vrata, prenosi Novi list.

Članovi Odbora slažu se da ukupno zračenje novih uređaja kojih je sve više i koji emitiraju ostaje bitno ispod propisane granice. Proizvođači IT-uređaja tvrde da je zračenje u posljednjih nekoliko godina drastično smanjeno, no korisnici su ipak sve izloženiji njihovom djelovanju na nove načine, pa se tako očekuju i nova istraživanja njihovog utjecaja na zdravlje. Nije utvrđena ni opasnost dugotrajnog života u blizini električnih vodova i veće stope leukemije kod djece.

Ipak, u izvješću se ističe da mnoge studije imaju određenih manjkavosti, nisu dovoljno sveobuhvatne te ne donose vjerodostojne dokaze, zbog čega su potrebna kontinuirana istraživanja. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni