Zoran Šimunović izlaže u zagrebačkoj galeriji “Vladimir Filakovac”

Zoran Šimunović izlaže u zagrebačkoj galeriji “Vladimir Filakovac”

Autor je rafinirano ukomponirao fragmente osobne memorije u niz impresivnih slika, tvoreći imaginarno – stvarni svijet, uz uvijek otvorenu mogućnost mnogostrukih tumačenja, doživljavanja i osjećanja

Akademski slikar Zoran Šimunović iz Vukovara, istaknuti je predstavnik mlađe, agilne generacije suvremenih hrvatskih likovnih umjetnika, autor niza zapaženih izložbi, do početka travnja se predstavlja u poznatoj zagrebačkoj galeriji „Vladimir Filakovac“ (Dubrava 51a), s novom samostalnom izložbom Hommage prostoru.

Za ovu je prigodu Šimunović odabrao svoje nova djela, njih ukupno osam, iz ciklusa Interijeri, akrile na impozantnim formatima 150 x 150 cm.

To je stvarno nestvarni svijet motiva, tajanstvenih, čudesnih ili jedva primjetljivih simbola, ukomponiranh vješto i određeno u fragmente sjećanja vrtlog života, koji se nezaustavljivo vrti ispred nas na ovim kompleksnim slikama, pokazujući svoja različita lica, mnogostruke emocije, poput Janusa. Istodobno na ovim slikama opažamo drage igračke iz našeg djetinjstva; manji, veći konjići s kojima smo se odano družili davno, davno, biljku iz kuta velike sobe koja nam je nekako uvijek smetala i stalno smo zapinjali za njezine dugačke listove, mnoštvo predmeta koji su nas okruživali…

Šimunović je vrlo odmjerenim, nježnim kolorom izgradio neponovljivi svijet svojih slika, ciklus koji još uvijek nastaje, umnaža se i dobiva na snazi prisjećanja.

Dok prebire stranice sačuvanih sjećanja, cjelovita ili tek krhotine, slikar važe njihovu vrijednost, značaj, posebnost, utjecaj u proteklim danima, godinama, nastojeći odabrati ključne figure iz vlastite povijesti i predočiti ih na velikim platnima, poput zapisa starodrevnih naroda jer sve je to povijest i pohod velikih moćnih ratnika kao i ponekad zbunjujuće prisjećanje dječaka na djetinjstvo u gradu pored velike rijeke.

Da, na slikama se opaža misao slikara, rijeka teče i odlazi, ljudi traju i ostaju, nastojeći sačuvati svoja sjećanja na osobno i vlastito postojanje i evo ih ,na osam velikih formata, u akrilu.

Zoran Šimunović rafinirano je ukomponirao fragmente osobne memorije u niz impresivnih slika, rijetko velikog, izazovnog formata, tvoreći imaginarno – stvarni svijet, uz uvijek otvorenu mogućnost mnogostrukih i različitih tumačenja i čitanja, doživljavanja i osjećanja.

Miroslav Pelikan

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni