Zoološki vrt je brend grada Zagreba

Zoološki vrt je brend grada Zagreba

U sklopu 95. obljetnice postojanja zagrebačkog ZOO-a proslavljen je prvi rođendan mladunčeta divljeg mravojeda

Ivana Vranješ

Zagrebački Zoološki vrt u subotu je pod sloganom „5 do 100“ proslavio 95. rođendan i Međunarodni dan risa. Svečanost je započela izložbom „Crtice iz povijesti“ na kojoj je kroz tekst i fotografije prikazan razvoj Zoološkog vrata grada Zagreba od 1925. godine kad ga je osnovao Mijo pl. Filipović do današnjih dana.

Rođendan Zoološkog vrta obilježen je i kazališnom predstavom Gradskog kazališta “Žar ptica”, mađioničarskim šouom, kreativnim radionicama, edukativnim predavanjima o dalmatinskom pelikanu, sivom vuku, dinarskom voluharu, čovječoj ribici i euroazijskom risu kao zaštićenim vrstama te nastupom Kraljeva ulica i Zagrebačke filharmonije.

U sklopu značajne obljetnice proslavljen je prvi rođendan mladunčeta divljeg mravojeda. Tom prigodom mali mravojed je dobio ime Nosonja, kojeg su mu nadjenuli glumci legendarne serije Smogovci, Boris i Mario Mirković, Tomislav Štriga, Božidar Koščak i Višnja Babić.

Čestitajući 95. rođendan zamjenica gradonačelnika Zagreba Jelena Pavičić Vukičević izrazila je želju da zagrebački Zoološki vrt u narednim godinama bude još zanimljivi i privlačniji brojnim Zagrepčanima i gostima Zagreba.

„Iako vremešan i nevelik površinom Zoološki vrt grada Zagreba se uspješno razvijao kroz desetljeća svog postojanja. Takav trend bio je i posljednjih desetak godina kada su u njemu obavljeni veliki infrastrukturni projekti izgradnjom i rekonstrukcijom niza nastambi za smještaj životinja, ali i objekata koji zahtijevaju suvremeni posjetitelji”, rekla je Pavičić Vukičević. Istaknula je da će se pomoć Grada Zagreba nastaviti i u budućem razdoblju kroz ulaganja u nove projekte i sadržaje.

Pavičić Vukičević je najavila da se u sklopu projekta „Gradski prozori u prirodu – Modernizacija II“ krajem 2020. i početkom 2021. godine planira urediti prvo Maksimirsko jezero te nastambe za medvjede i dabrove. Dodala je sa su ovi projekti usmjereni na očuvanje i unaprijeđenje prirode te kulturne baštine i njezinog održivog razvoja.

Ravnatelj ZOO-a Damir Skok je istaknuo da je ova ustanova danas posvećena istraživanju i zaštiti endemskih vrsta životinja koje žive u Hrvatskoj, ali i aktivnim sudjelovanjem u projektima Europskog udruženja zooloških vrtova i akvarija kojima se radi na zaštiti životinjskih vrsta ugroženih na svjetskoj razini. Kazao je da danas Zoološki vrt grada Zagreba ima 377 vrsta životinja i 8800 jedinki.

„To je najljepše mjesto u Zagrebu i četvrta destinacija u Republici Hrvatskoj. Zoološki vrt grada Zagreba je svojevrsna Noina arka u zaštiti ugroženih vrsta u prirodi. U zadnje četiri godine imao je 480 tisuća posjetitelja. Ponosan sam na zaposlenike i svi ćemo se truditi da nastavimo sjajnu tradiciju zagrebačkog zoološkog vrta“, izjavio je Skok.

Uz brojne posjetitelje proslavi je sa kćerkom nazočio bivši vaterpolist Dubravko Šimenc.

„Zagreb ima nekoliko važnih mjesta, Trg bana Josipa Jelačića, Zrinjevac, Jarun, Sljeme, a dodao bih i Zoološki vrt koji je brend. Zagrebački Zoološki vrt blista, pogotovo zadnjih nekoliko godina otkada je došao Damir Skok kao njegov ravnatelj. Rado i često dolazim u Zoološki vrt te dajem potpunu podršku ravnatelju Skoku i njegovim djelatnicima. Inače, i kao dijete sam s djedom dolazio u Zoološki vrt, a u to vrijeme su još u njemu bili slonovi i žirafe, ali nadam se da će i njih vratiti”, rekao je za ZG-magazin Šimenc.

Zagrepčanka Đurđica Sumrak u proslavi rođendana Zoološkog vrta uživala je sa sinom i unukom.

„Odrasla sam u Zagrebu i od malena sam posjećivala Zoološki vrt, a danas godišnje dva do tri puta, dok moj unuk i sin češće. Zoološki vrt grada Zagreba je kultno mjesto, važan je radi edukacije mladih, ali i za razvijanje njihove ljubavi prema životinjama”, istaknula je Sumrak.

Jedan od dugogodišnjih posjetitelja ZOO-a je i Kristijan Aleksandrović.

„Posjet Zoološkom vrtu podsjeća me na djetinjstvo. Puno lijepih trenutaka sam proveo u njemu i danas ga posjećujem sa svojom djecom kako bi i oni mogli u njemu uživati. Zoološki vrt je unaprijeđen i mislim da je sada na dobrom putu”, izjavio je za ZG-magazin Aleksandrović.

Mladi roditelji Šime i Ivana Bajić – Karega rekli su kako su sretni što djeca u Zoološkom vrtu imaju priliku vidjeti životinje koje nigdje drugdje ne bi mogla. Dodali su su da će i češće dolaziti u ZOO sa svojom djecom, a nadaju se da će on postati i bogatiji, s novim stanovnicima, nekim egzotičnim životinjama…

Učenik Marko Šegović je rekao da bi jednog dana volio raditi kao zoolog u Zoološkom vrtu grada Zagreba te je pohvalio ulogu ove ustanove u zaštiti nekih životinjskih vrsta i edukaciji mladih.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni