“Žongleri” Andree Cihlar

“Žongleri” Andree Cihlar

(Foto: Galerija Šira)

U Galeriji Šira, Preradovićeva 13, otvorena je samostalna izložba »Žongleri« umjetnice Andree Cihlar. Skulptorski rad »Žongleri« metafora je suvremenog života, s naglaskom na pojedincu kao jedinstvenom, ravnopravnom sudioniku.

Nadovezujući se na raniji slikarski rad pod nazivom »Mehanizmi«, čija je okosnica bila subjektivni doživljaj ljudskog života, ovim radom htjelo se proširiti njegovo značenje. Ukazujući na problematiku užurbanosti suvremenog doba, ljudsko bivanje nastojalo se poistovjetiti sa žongliranjem koje zahtijeva mnoge vještine potrebne jednom modernom čovjeku, nastojeći potaknuti promatrača na osvještenje vlastite unutarnje snage.

„Svi smo na različite načine isti“, misao je autorice, koja kroz prikaz žonglerskih scena kao metaforičkih interpretacija specifičnih životnih situacija u kojima se pojavljujemo kao „žongleri“, donosi razvoj, različitosti i višedimenzionalnost pojedinca.

Andrea Cihlar rođena je 1990. godine u Zagrebu, gdje završava Školu primijenjene umjetnosti i dizajna. Obrazovanje je nastavila na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu na Slikarskom odsjeku pod mentorstvom prof. Ksenije Turčić. Tijekom studija, u sklopu programa razmjene studenata, zimski semestar provela je na Akademiji likovnih umjetnosti u Münchenu. Titulu magistre slikarstva stječe 2017. godine, te dodatno upisuje i magisterij kiparstva koji uspješno završava 2018. godine pod mentorstvom prof. Dalibora Stošića.

Do sada je sudjelovala na mnogim skupnim žiriranim izložbama i natječajima te domaćim i međunarodnim radionicama.

Izložba se može pogledati u radnom vremenu Galerije (pon-pet: 16-20 h, subotom: 11-16 h) do 30. srpnja 2019. godine. Autorica će u Galeriji od ponedjeljka do petka biti na raspolaganju za razgovor s posjetiteljima od 10 – 16 h za vrijeme cjelokupnog trajanja izložbe. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni