Zoltan Novak i Tara Beata Racz dobitnici nagrada 5. bijenala slikarstva

Zoltan Novak i Tara Beata Racz dobitnici nagrada 5. bijenala slikarstva

(Slijeva: Andrej Tomić, Tara Beata Ratz, Lea Popinjač i Zoltan Novak)

U Domu hrvatskih likovnih umjetnika sinoć su uručene nagrade 5. bijenala slikarstva.

Odbor za dodjelu nagrada 5. bijenala slikarstva u sastavu: Tomislav Buntak, Danko Friščić (ALU), Tonko Maroević (IPU), Snježana Pintarić (MSU) i Zlatan Vrkljan (ALU) dodijelio je HPB Grand Prix nagradu (20.000 kuna) Zoltanu Novaku. Dobitnica HPB nagrade za mladu umjetnicu (10.000,00kn) je Tara Beata Ratz.

Kako je obrazloženo, Zoltan Novak je svojom izložbom u MSU slikarski obilježio 2019. godinu. Odlične slike nevjerojatne energije i osoban odnos slikara nad kaotičnom stvarnošću koja nas okružuje pokazale su da je Zoltanovo slikarstvo mjera bez mjere o ushitu kroz koji zreli talentirani slikar komunicira sa svijetom u koji je uronio.

Tara Beata Racz predstavnica je najmlađe slikarske generacije, koja se predstavila kolorističkom serijom slika florealnih oblika koji kao da govore o održivosti prirode, intuitivnoj duhovnosti, Zemlji i nama kao neodvojivoj cjelini. Predstavlja novu generaciju koja dolazi, želi stvarati svoj identitet, otvarati nove teme, slikati drukčije slike i pričati o novim temama koje svako novo vrijeme i generacija oblikuje na svoj način.

Nagrada Iva Vraneković – Vladimir Dodig Trokut, umjetnik umjetniku dodjeljuje se izvan službene konkurencije 5. bijenala slikarstva, na poticaj i zahvaljujući donaciji anonimnog filantropa, temeljem odluke odbora u sastavu Nikola Albaneže, Tomislav Buntak te anonimni filantrop.

Dobitnici dvije jednakovrijedne nagrade su Andrej Tomić i Lea Popinjač, iznosom od po 10.000 kuna i samostalnom izložbom u Galeriji Karas.

Katalog 5. bijenala slikarstva možete prolistati OVDJE. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni