ZOI Soči: Specijalne medalje s komadićima meteora iz Čeljabinska

ZOI Soči: Specijalne medalje s komadićima meteora iz Čeljabinska

Medalje su izrađene od zlata i srebra, a gravirat će ih u radionici u Zlatoustu, poznatoj po umjetničkim obradama metala iz Čeljabinske oblasti

Za deset pobjednika na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju organizatori su pripremili zlatne medalje u koje će biti ugrađeni komadići meteorita koji je prošle godine pao u rusku regiju Čeljabinsk.

Ove specijalne medalje će primiti pobjednici natjecanja koja se budu održavala 15. veljače, na prvu godišnjicu pada meteora. Ukupno će biti izrađeno 50 zlatnih medalja sa djelićima svemirske stijene, a 40 će ih završiti u rukama privatnih kolekcionara, dok će ostale biti poslane olimpijskim odborima zemalja čiji će sportaši toga dana biti najuspješniji.

Medalje su izrađene od zlata i srebra, a gravirat će ih u radionici u Zlatoustu, poznatoj po umjetničkim obradama metala iz Čeljabinske oblasti.

http://youtu.be/0LrvckN-8cI

„Dodijelit ćemo svoje medalje svim sportašima koji tog dana osvoje zlato jer su i udar meteorita i Olimpijske igre globalni događaji“, izjavio je čeljabinski ministar kulture Aleksej Betehtin.

Podsjetimo, meteor je eksplodirao iznad Čeljabinska 15. februara prošle godine, ispustivši energiju proporcionalnu snazi eksplozije od 500 000 tona eksploziva TNT . Tom prilikom je povrijeđeno više od 1000 ljudi i pričinjena je značajna materijalna šteta.

Nekoliko tjedana kasnije, ruski ronioci su izvukli sa dna jezera gromadu od 570 kilograma, promjera 1,5 metara.

(zg-magazin / foto: ria novosti)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni