Znoj kao pogonsko gorivo

Znoj kao pogonsko gorivo

Evo napokon i dobre vijesti za ljude koji se prekomjerno znoje: više znoja (bilo da je to iz duge vožnje biciklom ili od šetnje do frižidera) – više laktata, odnosno više struje

Istraživački tim sveučilišta u San Diegu osmislio je novu privremene tetovaže (naljepbnice), koja znoj s kože pretvara u pogonsku energiju. Očekuje se da bi jednog dana ovo rješenje moglo poslužiti kao izvor za punjenje npr. pametnog telefona. Izvorno, tetovaža je bila osmišljena kako bi liječnici lakše mogli provjeriti razinu laktata kod pacijenta što bi drugačijom metodom podrazumijevalo vađenje krvi.

Znanstvenici nisu htjeli stati na tome pa su odlučili istražiti što bi se još moglo postići s ovakvom tetovažom. Prema tvrdnjama američkog udruženja kemičara (American Chemical Society), senzor ugrađen u tetovažu izvlači elektrone iz laktata, što u konačnici stvara električnu struju. Istraživači su na senzor dodali bateriju u koju su uspjeli pohraniti električnu energiju.

Pa evo napokon i dobre vijesti za ljude koji se prekomjerno znoje: više znoja (bilo da je to iz duge vožnje biciklom ili od šetnje do frižidera) – više laktata, odnosno više “zelene” struje.

Trenutačno tetovaža ima vrlo malen kapacitet za pohranu električne energije, ali se znanstvenici nadaju da će s vremenom moći generirati dovoljno energije za napajanje pametnih satova, mjerače pulsa kakve koriste trkači – rekreativci, a možda i za napajanje pametnih telefona.

(B. Ja.)