Znanstveno-popularna knjiga “Kemija – muza arhitekture”

Znanstveno-popularna knjiga “Kemija – muza arhitekture”

Knjiga „Kemija – muza arhitekture“ autora dr. sc. Nenada Raosa, dipl. ing. chem. i mr. sc. Zvonka Pađana, dipl. ing. arch., bavi se vezom kemije i arhitekture. Točnije, utjecajem kemije i kemijske tehnologije na arhitekturu, kako u funkcionalnom tako i u estetskom smislu.

To otvara nov pogled na povijest arhitekture, pokazujući da je estetika arhitekture velikim dijelom uvjetovana materijalom kojim arhitekt raspolaže. S druge strane, kemičaru bi knjiga otvorila nove poglede na primjenu kemijskih principa i znanja u područjima tehnike o kojima malo zna.

Kemija je centralna prirodna znanost, jer je njezin predmet istraživanja tvar, a od tvari je sve u ovom, tvarnom, svijetu napravljeno. Stoga nema ni prirodne ni tehničke znanosti za koju ne bi bilo potrebno poznavanje kemije, no toga, nažalost, mnogi stručnjaci, posebice oni humanističke orijentacije nisu svjesni. Stoga je izdanje ove knjige prilika da im se ukaže na te skrivene veze.

Knjiga se može čitati kao usporedna povijest arhitekture i kemijske tehnologije (tehnologije materijala) ili pak kao povijest kemijske tehnologije s osvrtom na arhitekturu. S obzirom na to da za njezino razumijevanje nije potrebno veće znanje kemije od onoga što ga se stječe srednjoškolskim obrazovanjem, lako bi je mogli čitati i nekemičari.

Knjiga je formata B5, sadržava 208 stranica te je podijeljena u 10 poglavlja sa 64 slike i 108 literaturnih navoda. U knjizi su pregledno izneseni primjeri utjecaja kemije na arhitekturu i arhitekture na kemiju.

Iz Hrvatskog društva kemijskih inženjera i tehnologa pozivaju zainteresirane da sponzorstvom/donacijom ili narudžbom knjige u pretplati uz povoljniju cijenu poduprete izdavanje ovog jedinstvenog izdanja.

Cijena knjige u pretplati je 140,00 kuna (do 15. 11. 2022.), a redovita cijena knjige je 200,00 kuna. Poštarina se plaća 30 kuna.

Informacije na: https://www.hdki.hr/hdki/kontakt

(ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni