Znanstvenici slučajno otkrili cjepivo protiv reumatoidnog artritisa

Znanstvenici slučajno otkrili cjepivo protiv reumatoidnog artritisa

Lijek pokazuje velik potencijal, no još treba istražiti koliko je sigurna njegova primjena

Istraživači sa Sveučilišta u Toledu otkrili su obećavajući lijek za reumatoidni artritis. Liječenje se bazira na cjepivu koje se pokazalo uspješnim u preliminarnim ispitivanjima na životinjama.

Istraživanje se temelji na proteinu zvanom 14-3-3 zeta. Vodeći autor nove studije Ritu Chakravarti već nekoliko godina proučava ovaj protein za kojega se sumnja da sudjeluje u brojnim autoimunim stanjima.

Početna je hipoteza bila ovaj protein igra ključnu ulogu u nastanku reumatoidnog artritisa. No, kada su genetskom manipulacijom miša oboljelog od reumatoidnog artritisa lišili proteina 14-3-3 zeta, bolest je počela ubrzano napredovati.

Štoviše, istraživači su došli do zaključka da je artritis induciran u životinja uz gubitak anti-14-3-3 zeta antitijela.

Stoga je istraživački tim tada razvio novo cjepivo na bazi proteina za poticanje proizvodnje anti-14-3-3 zeta antitijela čime je uspješno spriječio razvoj bolesti na nekoliko testiranih životinja.

“Na naše veliko iznenađenje, reumatoidni artritis potpuno je nestao kod životinja koje su primile cjepivo”, kaže Chakravarti. “Ponekad nema boljeg načina od slučajnosti. Slučajno smo postigli pogrešan rezultat, ali pokazao se kao najbolji rezultat. Takve znanstvene spoznaje vrlo su važne u ovom području”, dodao je.

Cjepivo još mora proći sigurnosna ispitivanja, ali Chakravarti je optimističan. Napominje da ovi nalazi ukazuju na potpuno novi put za buduća istraživanja novih tretmana artritisa.

“Mnogo godina nismo došli do velikih otkrića u liječenju ili prevenciji reumatoidnog artritisa. Ovdje je potencijal ogroman”, kaže Chakravarti.

Pripremio: Boris Jagačić


Nova studija objavljena je u časopisu PNAS.

Izvor: Sveučilište u Toledu

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni