Znanstvenici razvili zdraviju mliječnu čokoladu

Znanstvenici razvili zdraviju mliječnu čokoladu

Većina ljubitelja čokolade radije konzumira onu mliječnu jer im tamna ima ponešto gorak okus. Antioksidativna svojstva, međutim, čine tamne čokolade zdravijim izborom. No i to bi se uskoro moglo promijeniti. Naime, znanstvenici su razvili metodu podizanja razine antioksidansa mliječne čokolade na razinu kakvu imaju tamne čokolade, a u tom procesu i otpadni dijelovi dobivaju novu primjenu.

Istraživački tim Državnog sveučilišta Sjeverna Karolina započeo je s vađenjem fenolnih sastojaka iz ljuskica kikirikija koje se obično odbacuju tijekom industrijskog procesa izbjeljivanja kikirikija. Ti antioksidansima bogati spojevi zatim se povezuju s maltodekstrinom u prahu, ugljikohidratom slatkastog okusa koji potječe iz namirnica bogatih škrobom kao što su riža, kukuruz ili krumpir. Taj se prah potom dodaje u konvencionalne mliječne čokolade čime se razina antioksidansa podiže do razine kakvu ima tamna čokolade.

Tijekom ispitivanja okusa, 80 volontera izvijestilo je da im je ovakva čokolada jednako ukusna kao i konvencionalna mliječna čokolada. Uz to, ekstrakt iz kikirikija bi se mogao stavljati i u još većim koncentracijama, (navodno) bez negativnog učinka na okus, čime bi razina antioksidansa bila veća od one s kakvom raspolaže tamna čokolada.

Treba napomenuti da znanstvenici još proučavaju može li tretirana čokolada izazvati alergijske reakcije kod ljudi s alergičnih na kikiriki.

Članak o istraživanju nedavno je objavljen u časopisu Journal of Food Science.

Naslovna fotografija: www.kandit.hr

(B. J.)

 

Komentari su zatvoreni