Znanstvenici otkrili materijal tvrđi od dijamanta

Znanstvenici otkrili materijal tvrđi od dijamanta

Znanstvenici pretpostavljaju kako je »Q-carbon« moguće koristiti u stvaranju umjetnih dijelova tijela, za poboljšanje alata poput podvodnih bušilica i za proizvodnju kvalitetnijih ekrana za televizore i mobitele

Znanstvenici su otkrili novi oblik ugljične strukture, nazvan »Q-carbon«, koji je tvrđi od dijamanta te se može proizvesti na sobnoj temperaturi.

Tim istraživača sa Sveučilišta Sjeverna Karolina tvrdi da su razvili tehniku za stvaranje nove tvari, što predstavlja treći oblik ugljika uz grafit i dijamant, prenosi New York Times.

Znanstvenici su u tome uspjeli tako da su površinu poput stakla premazali amorfnim ugljikom, kojeg čine »razbacani« atomi ugljika koji još nisu povezani zajedno u kristalnu strukturu poput dijamanta. Zatim se na njih ispaljuju laserski snop pulseva svakih 200 nanosekundi. Čitav proces izaziva rapidno zagrijavanje i hlađenje amorfnog ugljika i tako nastaje ono što nazivaju »Q-carbon«.

Iako se pri tome stvara mala količina dijamanta u usporedbi s tradicionalnim industrijskim tehnikama, postupak se može provesti na sobnoj temperaturi i tlaku zraka.

U časopisu Journal of Applied Physics, u kojem je objavljeno istraživanje, znanstvenici su objasnili da je novi materijal tvrđi od dijamanta, svijetli kada se zagrijava i feromagnetičan je.

Istraživači smatraju da je malo vjerojatno da se ovakva tvar pronađe u prirodi, osim možda u jezgrama nekih planeta.

Znanstvenici pretpostavljaju kako je »Q-carbon« moguće koristiti u stvaranju umjetnih dijelova tijela, za poboljšanje alata poput podvodnih bušilica i za proizvodnju kvalitetnijih ekrana za televizore i mobitele, no i za to su potrebna daljnja istraživanja jer su do sada uspjeli proizvesti iznimno tanke slojeve ovog materijala od samo 20 do 500 nanometara debljine. (I. C.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni