Znanstvenici Končara prenosit će svoja znanja na mostarskom sveučilištu

Znanstvenici Končara prenosit će svoja znanja na mostarskom sveučilištu

“Korisno je da budemo prisutni u bazenu kao što je bosanskohercegovački, jer možemo prepoznati i sudjelovati ne samo u kreiranju obrazovanja, nego djelovati na cijelom nizu projekata koristeći sinergijske efekte Hrvatske kao EU članice te mladog i snažnog potencijala mostarskog sveučilišta“, istaknuo je diektor Končara Darinko Bago

Ivana Vranješ

U Rektoratu zagrebačkog sveučilišta u petak je potpisan Sporazum o suradnji između Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Mostaru i tvrtke Končar- Elektroindustrija d.d.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Damir Boras je istaknuo kako se ovim sporazumom omogućuje doktorima znanosti, zaposlenicima tvrtke Končar-Elektroindustrija d. d. da izvode nastavu na studijima Sveučilišta u Mostaru, čime će se pridonijeti kvaliteti nastave i razvoju tog sveučilišta.

„Jedna od misija Sveučilišta u Zagrebu je pomaganje svim drugim sveučilištima u Hrvatskoj, ali i hrvatskim sveučilištima izvan Hrvatske da podignu kvalitetu, da budu što je moguće bolja sveučilišta prema kriterijima izvrsnosti. Pritom nam je posebno važna suradnja sa Sveučilištem u Mostaru, koje je jedino hrvatsko sveučilište u Bosni i Hercegovini“, rekao je rektor Boras.

Bolje obrazovanje i prilagodba tržištu rada

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić zahvalio je rektoru Borasu što je omogućio ovaj sporazum odlukom Senata Sveučilišta te je zahvalio i na suradnji predsjedniku uprave Končar- Elektroindustrija d. d. Darinku Bagi.

„Sporazum treba omogućiti što bolje obrazovanje na Sveučilištu u Mostaru, a to znači da će se u naš nastavni proces uključiti praktičari, a ujedno i znanstvenici koji će nam dati jednu drugu dimenziju kvalitete nastave. S druge strane, Končar kao jedna velika industrija postaje i naša nastavna baza. To je jako važno za kvalitetu nastave na Sveučilištu u Mostaru. Ovaj sporazum i stručnjaci Končara omogućit će nam jačanje znanstveno-istraživačkog rada, što znači veći broj znanstvenih radova, veći broj znanstvenih istraživanja, a to je iznimno važno za jačanje znanosti na Sveučilištu“, istaknuo je rektor Tomić. Dodao je kako bi ova suradnja trebala povećati i kapacitete zajedničkih projekata znanosti i gospodarstva.

„Posebno važno za nas je što ovim sporazumom dolazi do promjene starih nastavnih programa i kreiranja novih programa prilagođenih tržištu rada. Danas šaljemo jasnu poruku da je društvo moguće mijenjati u sinergiji gospodarstva i znanosti“, kazao je Tomić.

Končar već surađuje s FER-om i Filozofskim fakultetom u Zagrebu

Predsjednik Uprave Končar- Elektroindustrije d. d. Darinko Bago izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem tripartitnog Sporazuma o suradnji.

„Končar je sustav koji je tradicionalno vezan za znanost i obrazovanje. Tehnološka smo kompanija i sve što radimo, radimo na bazi vlastitog razvoja, vlastitog znanja. Konstantno se usavršavasmo i izlazimo s najnovijim rješenjima. U tom pogledu Sveučilište u Zagrebu nam je najveći partner, imamo dugogodišnju suradnju i s Fakultetom elektrotehnike i računarstva, čiji studenti obavljaju praksu u Končaru“, rekao je Bago.

Podsjetio je kako je Končar prije tri godine sa Sveučilištem u Zagrebu, FER-om i Filozofskim fakultetom potpisao i Sporazum o upravljanju znanjem, a značajno je da tvrtka ima svoj vlastiti znanstveni institut koji je profitabilan i ostvaruje 50 posto usluga na hrvatskom i svjetskom tržištu.

„Sveobuhvatne projekte ne može raditi pojedinac, tehnologije se brzo mijenjaju i razvijaju te je potrebno prenositi znanja. Stoga je tvrtki koristan ovaj sporazum jer ćemo naše ljude staviti u poziciju pedagoga da svoja znanja moraju artikulirati i prenijeti mlađima. Korisno je da budemo prisutni u bazenu kao što je bosanskohercegovački, jer možemo prepoznati i sudjelovati ne samo u kreiranju obrazovanja, nego djelovati na cijelom nizu projekata koristeći sinergijske efekte Hrvatske kao članice Europske unije, a s druge strane mladog i snažnog potencijala mostarskog sveučilišta“, istaknuo je Bago.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni