Znanstveni kvart je posebna atrakcija ovogodišnjeg Interlibera

Znanstveni kvart je posebna atrakcija ovogodišnjeg Interlibera

Znanstveni kvart, baš kao svaki kvart koji drži do sebe, ima svoj plac, trg, mjesto za druženje, obrazovanje i kulturno uzdizanje. A tu je, naravno, i zabavni park

Na Zagrebačkom velesajmu otvoren je 38. međunarodni sajam knjiga i učila Interliber, koji do kraja tjedna na jednom mjestu okuplja izdavačko i edukativno stvaralaštvo iz cijele Hrvatske, a sutra se obogaćuje i gamerskim sajmom Reboot infoGamer.

„Nikad jači Interliber s dupkom punim petim i šestim paviljonom Velesajma. Danas pričamo o dva fenomena – knjizi, tisućljetnom mediju i gamingu, supernovom mediju, koji su prošle godine zajedno privukli preko 130 tisuća ljudi, a ove godine smo spremni za nove rekorde“, kazala je Marina Pavković, direktorica Zagrebačkog velesajma, na današnjem otvaranju sajma.

„Otvaramo još jedan Interliber unatoč krizi i teškim vremenima koje osjećamo svi, a posebno kolege iz nakladništva i izdavaštva, te pisci. Ipak, ovo je veliko tradicionalno sjecište svih ljubitelja knjige iz cijele Hrvatske, te mu se svi vesele i s nestrpljenjem očekuju“, kazao je ministar kulture Berislav Šipuš koji se osvrnuo i na probleme onih kojima je knjiga i posao.

„Pred knjigom danas stoje mnogobrojni izazovi, od financijskih do pitanja opstanka tiskane knjige u doba beskonačnih mogućnosti elektroničkih medija i čuda tehnologije. Suočeni smo i s opadanjem brojnosti naše čitateljske publike, s druge strane nam dolaze vijesti iz Europe i drugih zemalja, da raste interes za knjigom kao predmetom i objektom želje. Vjerujem kako nam to može biti poticaj da do kraja godine zajednički operacionaliziramo naše namjere i pomognemo tom sektoru, ovoga puta ga shvaćajući kao ključnim elementom u kulturi“, naglasio je Šipuš.

Na sajmu, uz brojene popuste, pogodnosti, promocije, nagrade i druženja s piscima, možete pogledati bogatu povijest Zagrebačkog velesajma, koja je zabilježena u vremenu nizom plakata stiliziranih rukom hrvatskih likovnih umjetnika.velesajam

„Uživajte u ovom prostoru tradicije i zajedno s nama gradite društveni kapital uspješnosti. Prošetajte kroz meandar ZV zone i prisjetite se činjenice da je Velesajam ovdje preko 106 godina. Za kraj ću, kao pozivnicu svim građanima, citirati prošlogodišnji medijski zapis – kultura je zarazna, ali treba biti dovoljno inficiranih da preraste u epidemiju, pa slobodno – zarazimo se. Knjiga je lijek, uzima se barem tri puta dnevno u redovitim razmacima“, poručuje Pavković.

Bez straha pitaj i eksperimentiraj

Posebna zanimljiva novost ovogodišnjeg Interlibera je i Znanstveni kvart koji predstavlja interaktivan pristup prenošenja znanja i popularizaciju svih znanosti na praktičan i zabavan način.

Znanstveni kvart, baš kao svaki kvart koji drži do sebe, ima svoj plac, trg, mjesto za druženje, obrazovanje i kulturno uzdizanje. A tu je, naravno, i zabavni park.

U sklopu bogatog šestodnevnog programa, posjetitelji će naučiti čitati hijeroglife, izrađivati fosile, zaviriti u svijet mikrobiologije, moći uživati u kemijskim pokusima, saznati zašto su gumeni bomboni šareni, prošetati geološkim razdobljima, igrati križić-kružić s Nao robotima, proučiti 3D printer, izolirati DNA iz tkiva, otkriti tajne zavođenja i još mnogo toga što će predstaviti brojne udruge, studentske sekcije, muzeji, knjižnice, znanstveni instituti te istaknuti pojedinci iz znanstvene zajednice.interliber 2

Slogan Znanstvenog kvarta „bez straha pitaj i eksperimentiraj“ ima jasnu poruku koja bi trebala ohrabriti svakoga da pita znanstvenike o svemu što žele znati, ali i da se svi okušaju u eksperimentiranju jer se kroz praksu najbolje uči.

Upravo se tamo, između ostalog, odvijaju i znanstvene radionice za osnovnoškolce Udruge Bioteka.

„Na našem štandu učimo djecu o fosilima, odnosno kako fosili izgledaju i kako su nastali, a čak imamo i neke originalne primjerke koji su stari nekoliko milijuna godina. Kada naučimo sve o njima, krećemo u izradu vlastitih fosila. Znači, uz pomoć igračke dinosaura i malih kućanskih stvari možemo napraviti sami svoje fosile koje zatim djeca ponesu kući. Pri tome oni samo izrađuju i uče kroz praksu, te su oduševljeni onime što nastane“, kazala nam je voditeljica radionice Kristina Duvnjak.

Ovogodišnja novost je i Knjižider gdje posjetitelji mogu ostaviti svoje kupljenje knjige i bezbrižno nastavili razgledavanje.

Ulaz na Interliber je i dalje tradicionalno besplatan, a radno vrijeme je od 10 do 20, a u petak i subotu do 21 sat.

Detaljan program događanja provjerite na sljedećoj poveznici.

 

I.Conjar

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni