Znanost i umjetnost – tema ovogodišnjeg Festivala znanosti

Znanost i umjetnost – tema ovogodišnjeg Festivala znanosti

Tehnički muzej Nikola Tesla središte je događanja u Zagrebu gdje sudjeluje čak 238 učesnika, gdje će se u pet dana održati 46 predavanja, 38 prezentacija, 103 radionice, 7 izložbi, projekcije filmova…

Festival znanosti, 14. po redu, održat će se u 18 hrvatskih gradova u periodu od 18. – 24. travnja 2016., a posjetitelje očekuje petstotinjak različitih događanja. Program u Zagrebu odvija se od 18 do 23. travnja 2016. u Tehničkom muzeju Nikola Tesla. Festival znanosti dokazao se u proteklih 13 godina kao najkvalitetniji program popularizacije rada znanstvene zajednice i znanosti općenito.

Javnost, a osobito učenici i studenti jako dobro su prihvatili zanimljiv, pristupačan, interaktivan i zabavan način prezentacije uloge i dostignuća znanosti i tehnologije, kakav je prisutan na Festivalu. Cilj Festivala znanosti je poticanje i poboljšanje dijaloga znanstvene zajednice i javnosti.

Ovogodišnji 14. festival znanosti održava se pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a u kreiranju kvalitetnog programskog sadržaja sudjelovao je velik broj hrvatskih sveučilišta, studentskih udruga i pojedinaca te udruga vezanih za popularizaciju znanosti.

Ovogodišnji Festival znanosti održava se u znaku teme »znanost i umjetnost«.

Tehnički muzej Nikola Tesla središte je događanja u Zagrebu gdje sudjeluje čak 238 učesnika, gdje će se u pet dana održati 46 predavanja, 38 prezentacija, 103 radionice, 7 izložbi, projekcije filmova… Program Festivala u Tehničkom muzeju Nikola Tesla može se preuzeti na ovoj poveznici (pdf).

Poveznica sadržajima bit će tema »znanost i umjetnost«, ali i 160. obljetnica rođenja Nikole Tesle te 100 godina opće teorije relativnosti Alberta Einsteina. Niz programa obrađivat će aktualna događanja na području znanosti.

Svi sadržaji Festivala znanosti za posjetitelje su besplatni! Radno vrijeme u Tehničkom muzeju Nikola Tesla je od 10 do 20 sati.

festival_znanosti_tm
Festival uvijek privlači veliki interes naših najmlađih

Vezano za temu znanost i umjetnost u TMNT održat će se izložba o Novim tendencijama autorice Jasne Jakšić, realizirana u suradnji sa zagrebačkim Muzejom suvremene umjetnosti. Predstavit će se važan međunarodni umjetnički pokret pokrenut u Hrvatskoj 1960-ih godina, koji je uspješno spajao znanstvena istraživanja i teoriju s umjetničkom praksom.

Izložbom knjiga iz knjižnice Tehničkog muzeja Nikola Tesla autorice Kristine Kalanj obilježit će se 160. obljetnica rođenja Nikole Tesle. Predstavit ćemo i multimedijalni projekt Panmonizam Zorana Šćekića koji ukazuje na direktnu vezu znanosti i umjetnosti, a sastoji se od izložbe, animiranog filma, koncerta i predavanja.

Izložba Panmonizam obuhvaća prototip instrumenta, mikrotonalnu klavijaturu Z – board, prototip harmonografa Lira Spectrum, crteže, fotografije i 3D modele Lissajousovih krivulja i figura te animirani film – »Uvod u Panmonizam«.

Muzika za klavir u »prirodnoj intonaciji«

Harmonograf Lira Spectrum je mehanički stroj za crtanje krivulja koje opisuju složeno harmonijsko gibanje i predstavlja drugi prototip kao integralni dio izložbe. Prototip je prema nacrtima Zorana Šćekića izgrađen u Bariju, uz financijsku podršku Grada Zagreba – Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport. Zoran Šćekić darovao je Liru Spectrum Tehničkom muzeju Nikola Tesla.

U povodu otvaranja Festivala znanosti, 18.4.2016. u 21:15 u polukružnoj dvorani Teatra &TD, u suradnji s Muzičkim salonom SC-a u Zagrebu i Hrvatskom Udrugom Mikrotonalnog Umjetničkog Stvaralaštva (HUMUS) održat će se koncert Panmonizam.

Najavni video projekta Panmonizam:

Koncert obuhvaća »muziku za klavir u prirodnoj intonaciji« Zorana Šćekića koja je otvorena serija skladbi i predstavlja svojevrsnu studiju netemperirane mikrotonalne harmonije. Za razliku od uobičajenog načina ugađanja glasovira prema jednoliko temperiranoj podjeli oktave, prirodnu intonaciju između ostalog karakterizira i daleko jači kontrast konsonance i disonance, što u ovoj seriji skladbi predstavlja jedan od glavnih predmeta istraživanja. Skladbe će izvesti pijanistkinja Ana Žgur, a glasovir će prema uputi autora, ugoditi Zlatko Pavlinić. Berislav Antica će izvesti Šćekićevu mikrotonalnu skladbu »Devet fragmenata za alt saksofon«. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni