»Znanje se množi dijeljenjem«

Mnogi roditelji nemaju financijske mogućnosti svojim školarcima plaćati instrukcije te nastaju problemi kada djetetu „zapne“ u matematici, a slučajno joj ni sami roditelji nisu vični. No njih će umiriti prof. Toni Milun koji je odlučio davati besplatne instrukcije iz matematike i fizike putem svoje web stranice http://www.tonimilun.com/, gdje „matematika postaje zabava“

Prema procjenama koje je nedavno iznijela Nova TV, u Hrvatskoj se na instrukcije potroši oko 400 milijuna kuna godišnje. Mnogi roditelji nemaju financijske mogućnosti svojim školarcima plaćati instrukcije te nastaju problemi kada djetetu „zapne“ u matematici, a slučajno joj ni sami roditelji nisu vični. No njih će umiriti prof. Toni Milun koji je odlučio davati besplatne instrukcije iz matematike i fizike putem svoje web stranice http://www.tonimilun.com/, gdje „matematika postaje zabava“. Milun matematiku približava svojim učenicima i studentima tako što je primjenjuje kroz neke probleme iz stvarnog života.  Web stranica ovog 39-godišnji Splićanina broji i po nekoliko tisuća klikova dnevno, a njegove instrukcije koje se mogu pronaći na Youtubeu i Facebooku u prosijeku pogleda oko 700 e-školaraca.

Navedeni web portal je nastao na inicijativu studenta Nikole Mujdžića kojem se svidio pristupačan način na koji njegov profesor Toni Milun predaje matematiku. Jednog proljetnog dana Nikola je pozvao profesora na kavu i rekao doslovno „Profesore, mislim da imate potencijala. Šteta što nemate svoju web-stranicu. Bilo bi lijepo da i drugi učenici čuju da matematika ne treba biti bauk“. Prijedlog studenta ubrzo je zaživio u stvarnosti. Nakon nekoliko dana sastali su se i snimili prvi video „Jednadžbe“ za potrebe studenata. S obzirom da nisu imali ozbiljnu kameru, prvu su lekciju snimili mobitelom.

Isprva je profesor imao dvojbi: „Nikola, kako ćemo mi od toga zarađivati?“, upitao je svog studenta-inovatora, na što mu je ovaj odgovorio: „Pa profesore, ne moramo od svega u životu zarađivati“. Projekt su vrlo brzo podržali profesori Vicko Krampus i Kristijan Radmanović te volonteri: Mihaela Stanić, Davor Medvedec i Vedran Žderić koji svojim entuzijazmom i idejama pridonose razvoju projekta. Milun je u izjavi za jednu TV postaju izjavio kako je samog sebe znao zapitati „što mi je to trebalo?“, no e-mailovi puni oduševljenja i zahvala bili su dovoljno snažan poticaj.

Ljudi uključene u projekt kažu da inspiraciju crpe od mnogih društveno korisnih projekata te napominju kako se nadaju da će njihov rad biti poticaj za druge, slične projekte. Njihov je moto: Znanje mora biti besplatno i dostupno svima.

Na navedenoj stranici instrukcije su podijeljene na nekoliko kategorija. Posjetiteljima su na raspolaganju video instrukcije: matematika za srednje škole, matematika – faks,poslovna matematika, fizika, statistika i hrvatski, a pripremljene su instrukcije iz matematike i fizike za državnu maturu.  (B. J.)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni