Zmaj u zagrebačkom ZOO-u

Zmaj u zagrebačkom ZOO-u

Komodski varan, najveći gušter na svijetu, može dosegnuti dužinu od tri metra i masu od 165 kilograma. Riječ je o mesožderu, ali primarno strvinaru. Na jelovniku su mu svinja, koza, pa čak i jelen

U Zoološki vrt grada Zagreba stigao je komodski varan, najveći gušter na svijetu kojeg nazivaju i zmajem te je postao prvi pripadnik svoje vrste u Hrvatskoj, izvijestio je u utorak zagrebački ZOO. Građani mu mogu poželjeti dobrodošlicu kreativnim fotomontažama.

Troipolgodišnji komodski varan (Varanus komodoensis) u Zagreb je stigao s Farme krokodila iz francuskog Pierrelattea. Na svijet je došao u zoološkom vrtu u Barceloni, a da je u Francuskoj lijepo napredovao, potvrđuje njegova trenutačna dužina od 180 centimetara.

Iz zagrebačkog zoološkog vrta pozivaju građane da svojim sudjelovanjem požele dobrodošlicu novom članu ZOO-a te naprave fotomontažu sebe i najnovijeg stanovnika Vrta. Pet najkreativnijih i najboljih fotomontaža osvaja posebnu nagradu u obliku jedinstvenog VIP obilaska tropskih paviljona, koji će otkriti čudesan svijet tropskih životinja te omogućiti pogled »iza scene«. Uz sve to, pobjednik ovog natječaja osvaja pravo sudjelovanja u programu »Timaritelj na jedan dan« u kojemu će uz vodstvo edukatora i timaritelja proživjeti jedan dan u ulozi timatitelja životinja. Rok do kada nam možete poslati svoje uratke je 29. travnja, a pobjednici i njihovi radovi bit će objavljeni 5. svibnja na stranicama Zoološkog vrta. Vaše fotomontaže nam možete poslati na sanducic@zoo.hr.

Komodski varan, najveći gušter na svijetu, može dosegnuti dužinu od tri metra i masu od 165 kilograma. Riječ je o mesožderu, ali primarno strvinaru. Na jelovniku su mu svinja, koza, pa čak i jelen.

Spolnu zrelost komodski varan doseže u dobi između pete i sedme godine, a ženka može položiti do 30 jaja. Dok mali varani ne provire na svijet, jaja ostaju zakopana u zemlji čak devet mjeseci.

Komodski varan podrijetlom je s nekoliko manjih indonezijskih otoka – Komoda, Floresa, Rince i Padara. Veliki gmazovi tamo žive u tropskim šumama savana, pećinama i rupama među stijenama i korijenjem. Najviše vole otvorena nizinska područja s visokom travom i grmljem.

U potrazi za hranom varan kao organ njuha koristi jezik. Nevjerojatna je činjenica da meso može nanjušiti na čak 11 kilometara. U borbi s plijenom služi se otrovom. Ima složene nakupine žlijezda u čeljusti iz kojih izlučuje otrovne tvari. One napadnutoj životinji onemogućavaju zgrušnjavanje krvi i snižavaju krvni tlak. Mladi su varani zeleni sa žutim i crnim prugama, a odrasli su jednobojni – smeđi do sivkasto crveni. U prirodi komodski varani mogu živjeti pedesetak godina. (zg-m)