Zlonamjerni softveri – velika prijetnja vašim mobilnim telefonima

Zlonamjerni softveri – velika prijetnja vašim mobilnim telefonima

Europski mjesec sigurnosti na internetu

Povodom predstavljanja Europolove kampanje o podizanju svijesti o zlonamjernim softverima (tzv. malverima) na mobilnim telefonima, predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova su u suradnji s predstavnicima Hrvatske udruge banaka, u ponedjeljak, 24. listopada u amfiteatru Ravnateljstva policije održali konferenciju za novinare.

Jedan od glavnih ciljeva kampanje je sprečavanje porasta svih oblika opasnosti na internetu, odnosno zlonamjernih softvera. Prema policijskim podacima, dosad u Hrvatskoj nije zabilježen veći broj ovakvih oblika kaznenih djela niti građana koji su bili oštećeni s mobilnim malverima, ali preventive radi treba i dalje raditi na osvještavanju građana kako bi se znali zaštititi.

Voditeljica Odjela za visokotehnološki kriminalitet MUP-a, Kristina Posavec ukazala je na opasnosti mobilnog malvera i pojasnila prisutnima kako se od njega zaštititi dok je predsjednik Odbora za sigurnost HUB-a, Milan Parat govorio o korištenju mobilnog bankarstva i financijskih transakcija putem mobilnih telefona.

“Dosada u Hrvatskoj nije zabilježena zloupotreba prilikom korištenja mobilnog bankarstva. Ipak, savjetujemo da se korisnici pametnih telefona što više educiraju o zaštiti od zlonamjernih softvera kako bi maksimalno zaštitili svoje podatke i u potpunosti onemogućili bilo kakvu mogućnost zlouporabe putem mobitela. Korisnicima preporučujemo da na mobitele instaliraju samo aplikacije sa službenih trgovina te da mobilno bankarstvo ne koriste na uređajima na kojima su modificirane sigurnosne postavke, jer je tada puno lakše zaobići sigurnosne kontrole. Savjetujemo također da građani i tvrtke ne koriste mobilno bankarstvo s nezaštićenih javnih wi-fi mreža. Ovi ali i svi ostali savjeti koje promovira Europol i Ministarstvo unutarnjih poslova nalazit će se i na mrežnoj stranici Hrvatske udruge banaka www.sigurnostnainternetu.hr.”, kazao je  predsjednik Odbora za sigurnost Hrvatske udruge banaka Milan Parat.

U posljednjem tjednu mjeseca listopada, 22 države članice EU-a (Austrija, Belgija, Hrvatska, Cipar, Češka, Mađarska, Irska, Italija, Francuska, Njemačka, Grčka, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovenija, Španjolska i Velika Britanija), tri nečlanice (Kolumbija, Norveška i Ukrajina) i dvije agencije Europske unije (ENISA i eu-LiSA) u suradnji s brojnim javnim i privatnim partnerima podizat će svijest o ovom kaznenom fenomenu i njegovim posljedicama.

Podrobnije informacije o opasnostima na mobilnim uređajima možete pročitati ovdje

(Zg-magazin)