Zlato, srebro, bronca i plastika

Zlato, srebro, bronca i plastika

Zlatne, srebrne i brončane medalje koje se dodjeljuje uspješnim natjecateljima na Olimpijskim igrama u Brazilu 2016. godine, ovješene su o plastičnim vrpcama koje su u dobroj mjeri (skoro 50 posto) izrađene od recikliranih plastičnih boca.

Inovativna upotreba plastike naglašena je na ovogodišnjim Igrama. Govorimo o upotrebi recikliranih plastičnih materijala od kojeg su izrađeni neki dijelovi  sportske opreme, preko umjetne trave pa sve do plastičnih vrpci na medaljama kao i jedne zanimljive skulpture od reciliranih plastičnih boca.

Plastične su boce dio nastojanja da se ukaže na zagađenost zaljeva Guanbara gdje se održava natjecanje u jedrenju. Nastojanje da se zaljev očisti od odbačene plastike pokrenuto je 2014. odmah nakon Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu. Tada je nizozemska vlada osmislila i pokrenula inicijativu „Clean Urban Delta“.

Jedan dio te inicijative je i plastična skulptura Madone, izrađena od 5.000 plastičnih boca prikupljenih u Rio de Janeiru. Izrada i postavljanje skulpture je koordinirana od strane nizozemskog socijalnog poduzetništva “Dopper” uz potporu lokalnih udruga i vlasti. Skulpturu Madone je izradio brazilski umjetnik Eric Fuly, a u dizajniranju je sudjelovao i nizozemski umjetnik Peter Smith.

Plastična Madona je prvo osvanula na plaži, a nakon predstavljanja je postavljena u parku u Batafogu, južnom dijelu Rio de Janeira, gdje stoji kao podsjetnik na onečišćenje okoliša.

Najpoznatiji simbol Olimpijskih igara su Olimpijski krugovi. Skulptura Olimpijskih krugova postavljena je na svjetski poznatoj plaži Copacabani, a napravljena je od 65 kilograma recilkiranih PVC boca. Inače, iz nizozemskog “Doppera” poručuju da će skulptura Olimpijskih krugova biti zamijenjena jednom drugom skulpturom koja će također biti napravljena od reciklirane plastike i to za potrebe Paraolimpijskih igara koje će se održati u Brazilu u rujnu 2016.

Plastika i plastični materijali na terenima za sportsko natjecanje

Ako se načas vratimo u 2014. godinu na Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu, tada je stadion za potrebe prvenstva bio “nadograđen” sa oko sedam tisuća sjedišta od recikliranih plastičnih boca.

Predmete od reciklirane plastike na Olimpijadi nalazimo u rznim oblicima: umjetna trava, rukohvati i ograde, nasloni i sjedalice…

Brazil kao najveća i najmnogoljudnija zemlja u Južnoj Americi zasigurno ima još mnogo posla po pitanju osvješćivanja o onečišćenju okoliša. Svaka inicijativa je hvalevrijedna pa tako i ova vezana uz sprtsko nadmetanje svih sportaša svijeta.

Naslovna fotografija: Skulptura plastične Madone izrađena od 65 kilograma recikliranih plastičnih boca

M.F.