Zlatnom ratu dodijeljena Bijela zastava

Zlatnom ratu dodijeljena Bijela zastava

Načelniku Tihomiru Marinkoviću, Bijelu zastavu uručio je Daniel Azouar, dopredsjednik za GUWAA-inu Bijelu zastavu u Norveškoj i još 30 zemalja širom svijeta

Svjetska udruga za očuvanje i zaštitu mora, rijeka i jezera, u svijetu poznata kao GUWAA (Global Underwater Awareness Association), u petak 19. lipnja je dodijelila Bijelu zastavu plaži Zlatni rat u Bolu na Braču.

Bijela zastava (WhiteFlag International) je jedini simbol u svijetu koji garantira čisto more, plaže, morsko dno i kopnene vode u svrhu zaštite života u njima i vlasništvo je Fondacije Princ Albert II od Monaka i GUWAA-e. Bijela zastava je ekološki simbol koji zahtjeva sistematsko i kontinuirano čišćenje mora i priobalja odnosno održavanje istih čistim, kako bi se posjetiteljima garantirale ekskluzivne vrijednosti koje posjedovanje Bijele zastave predstavlja. Ovaj simbol je samo dodijeljen na nekoliko mjesta u svijetu, ali kreće sa svojim komercijalnim dodjeljivanjem po svijetu: Singapur, Katar, Dubai i SAD u veljači 2016. godine.

„Zabrinjavajuća je činjenica da je Hrvatsko more po onečišćenosti raznim otpadom koje se nalazi na dnu mora drugo u Europi, iako je i drugo u Europi po kvaliteti i čistoći vode. Čak 85 % svih bolesti u svijetu se prenosi vodom. Čišćenje i zaštita hrvatskih voda prioritetna je oblast za djelovanje kako bi Republika Hrvatska održala status jedne od vodećih turističkih destinacija po prepoznatljivom čistom moru i morskom dnu. Sama GUWAA planira do kraja iduće godine iz hrvatskih voda izvaditi do 50 tona otpada“, izjavio je predsjednik GUWAA-e, Kristijan Curavić.

Važnost očuvanja i zaštite mora prepoznata je od strane Općine Bol i Turističke zajednice općine Bol pa tako plaža Zlatni rat postaje vlasnikom Bijele zastave. Načelniku Tihomiru Marinkoviću, Bijelu zastavu uručio je Daniel Azouar, dopredsjednik za GUWAA-inu Bijelu zastavu u Norveškoj i još 30 zemalja širom svijeta.

„Iznimno nam je drago da je Zlatni rat kao najljepša plaža u Hrvatskoj ali i u Europi dobio obilježje i sve vrijednosti koje Bijela zastava predstavlja! Ovo je dokaz da je more i morsko dno ove plaže čisto! Ronioci GUWAA-e su obavili sjajan posao! Zadovoljstvo je imati i ovakve suradnike u procesu održavanja i brige o našem najvećem blagu – vodi!“, rekao je načelnik Općine Bol, Tihomir Marinković. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni