Zlatni smo i u jedrenju

Zlatni smo i u jedrenju

Hrvatski jedriličari Šime Fantela i Igor Marenić osvojili su naslov olimpijskih pobjednika u jedrenju u klasi 470 u Rio de Janeiru. 30-godišnjaci iz zadarskog kluba Sv. Krševan briljantno su odradili regatu u zaljevu Guanabara i do uspjeha karijere stigli s 15 bodova ispred srebrnih Australaca Mathewa Belchera i Willa Ryana te brončanih Grka Panagiotisa Mantisa i Pavlosa Kagialisa.

Fantela i Marenić su na svojim trećim OI okrunili višegodišnji rad prvom olimpijskom medaljom, nakon devetog mjesta u Pekingu 2008. i šestog u Londonu 2012. Njih dvojica godinama su u samom svjetskom vrhu, imaju šest medalja sa svjetskih prvenstava uključujući i zlato iz 2009., dok su na posljednja dva SP-a bili srebrni, a u karijeri su i tri puta osvajali europska zlata.

Uoči plova za odličja Fantela i Marenić imali su 11 bodova prednosti u odnosu na Grke Panagiotisa Mantisa i Pavlosa Kagialisa, odnosno 13 bodova više od trećih Australaca Mathewa Belchera i Willa Ryana, te su se u završnom plovu stalno držali ispred tih jedinih konkurenata za zlato i mirno ušli u cilj kao osmi, dok su Australci završili kao deveti, a Grci 10.

Australska i grčka posada ustvari su se koncentrirale na međusobnu borbu za srebro pomireni kako ne mogu ugroziti zlato hrvatskog dvojca.

U 11 plovova u Rio de Janeiru najslabiji ulaz Fantele i Marenića bio je osmo mjesto i stoga ne čudi velika razlika u odnosu na konkurenciju.

Tijek utrke:

19.14 – Fantela i Marenić osvajaju zlato!

19.10 – Fantela i Marenić su 20-ak sekundi ispred Grka! Grci su pretekli Australce.

19.09 – Fantela i Marenić su ispred Australaca i Grka, njihovih konkurenata za zlatnu medalju.

19.01 – Fantela i Marenić kontroliraju situaciju, a prava bitka vodi se između Grka i Australaca.

19.00 – Na prvom okretu Fantela i Marenić su 5., Australci su 6., a Grci 7. Zlato je još uvijek naše.

18.51 – Fantela i Marenić su na startu u jako dobroj situaciji. Svi čamci su krenuli na desnu stranu regatnog polja.

18.50 – Utrka je startala.

18.45 – Ostalo je pet minuta do starta plova

18.25 – Šime Fantela i Igor Marenić vode s 27 negativnih bodova, 13 manje od Grka Panagiotisa Mantisa i Pavlosa Kagialisa (38), dok su trećeplasirani veliki favoriti Australci Mathew Belcher i Will Ryan s ukupno 40 bodova. Fantela i Marenić uoči zadnjeg plova imaju 40 bodova više četvrtoplasiranih Amerikanaca Stuarta McNaya i Davea Hughesa, a u plovu za odličje deset najboljih, koji se boduje dvostruko, najviše se može dobiti 20 bodova.

Zg-magazin