Zlatni panj – Oskar ministru Ćoriću

Zlatni panj – Oskar ministru Ćoriću

Ministar Ćorić je u proteklih godinu dana donio niz loših odluka, zanemarujući primarnu djelatnost i svrhu Ministarstva zaštite okoliša i energetike, smatraju aktivisti Zelene akcije i Zelenog foruma

Zelena akcija uz podršku organizacije Zeleni forum, uručila je danas ministru zaštite okoliša i energetike Tomislavu Ćoriću Zlatni panj što je, kako su poručili aktivisti, »prestižna nagrada doprinosu devastacije okoliša«.

Performansom ispred Vlade Republike Hrvatske aktivisti su pozvali premijera Andreja Plenkovića da na temelju dodjele nagrade ministra Ćorića razriješi njegove dužnosti.

Kako su naveli, nagrada se dodjeljuje prvi put, a prvi dobitnik, prema mišljenju Zelene akcije i Zelenog foruma, nije niti imao konkurenciju.

Ministar Ćorić je, kažu, u proteklih godinu dana donio niz loših odluka, pružajući podršku nekim iznimno lošim projektima, na štetu zaštite okoliša, zanemarujući primarnu djelatnost i svrhu Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Prilikom performansa, odnosno dodjele nagrade, spomenuti su samo neki od projekata koji svjedoče sustavnoj nebrizi za okoliš i kroničnom manjku dugoročne vizije zaštite okoliša i energetske održivosti ministra Ćorića.

Željka Leljak Gracin, predsjednica Zelene akcije, primjerice spomenula je nametanje LNG terminala na Krku, unatoč protivljenju lokalne zajednice i lokalnih samouprava te donošenje posebnog Zakona za ubrzanje procedure. Tu je i »izvlačenje iz naftalina« 40 godina starog projekta izgradnje hidroelektrane Kosinj, koji predviđa potapanje naselja Gornji Kosinj i Mlaka te raseljavanje stanovništva. Planira se produljenje 50 godina stare termoelektrane na ugljen Plomin 1 za dodatnih 20 godina bez studije utjecaja na okoliš, apartmanizacija Srđa u Dubrovniku bez javne rasprave, neuzimanja u obzir stručnih argumenata, a sve protivno pravomoćnim sudskim presudama.

Smatra kako je sporno i davanje novih koncesija za eksploataciju nafte i plina u Slavoniji, na što se nadovezuje potpuno micanje niskougljične strategije i strategije adaptacije na klimatske promjene.

»Na koncu, ne treba zaboraviti i nepreuzimanje odgovornosti za nedavnu ekološku katastrofu u Slavonskom Brodu«, rekla je Leljak Gracin i dodala: »Moramo spomenuti i jednostavno katastrofalnu politiku gospodarenja otpadom, koja je eskalirala nedavnim požarom u CIOS-u«.

Marijo Škrinjar