Zlatne kune najuspješnijim tvrtkama s područja Zagreba i Zagrebačke županije

Zlatne kune najuspješnijim tvrtkama s područja Zagreba i Zagrebačke županije

Konkurencija za dodjeljivanje Plaketa Zlatna kuna i ove godine bila velika, a poslovna dostignuća ovogodišnjih gospodarskih laureata unose optimizam u brži oporavak hrvatskoga gospodarstva, istaknuo je predsjednik Komore Zagreb dr. sc. Zlatan Frӧhlich

Na svečanoj sjednici Gospodarskoga vijeća Komore Zagreb koja je održana 15. prosinca u formi tradicionalnoga godišnjeg skupa gospodarstvenika Grada Zagreba i Zagrebačke županije dodijeljene su Plakete Zlatna kuna najuspješnijim trgovačkim društvima s područja zagrebačke komore za ostvarene poslovne rezultate u prethodnoj godini. Uz gospodarstvenike, svečanom skupu prisustvovali su i predstavnici gospodarskih, znanstvenih i institucija lokalne i regionalne samouprave, a između ostalih, župan Zagrebačke županije mr. Stjepan Kožić, predsjednik Partnerskog vijeća Grada Zagreba prof. dr. Mladen Vedriš, potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore Mirjana Čagalj i predstojnik Ureda predsjednika Ivan Barbarić, u svojstvu izaslanika predsjednika te institucije.

Uvod u cjelokupno događanje bio je kratki film 500 dana Hrvatske gospodarske komore, tematski posvećen reformskom procesu kroz koji je prošla ta institucija od dolaska novog vodstva, s naglaskom na najznačajnijim aktivnostima i novim uslugama.

Prigodno izlaganje održao je predsjednik Komore Zagreb dr. sc. Zlatan Frӧhlich, istaknuvši da je konkurencija za dodjeljivanje Plaketa Zlatna kuna i ove godine bila velika, a kako je pojasnio, kriteriji izbora najboljih uključili su financijsku, tehnološku i inovativnu izvrsnost, mjerljivu ukupnim prihodom, ulaganjem u razvoj, izvozom, novim proizvodima, zapošljavanjem i društveno odgovornim poslovanjem. Ovogodišnji gospodarski laureati, rekao je, pokazali su se odgovornim i uspješnim poduzetnicima, dodavši da njihova poslovna dostignuća unose optimizam u brži oporavak hrvatskoga gospodarstva. Osvrnuo se i na aktivnosti Komore Zagreb u 2015. godini, stavljajući naglasak na jačanje suradnje s poslovnom zajednicom kroz novopokrenute potporne usluge i projekte Hrvatske gospodarske komore namijenjene poduzetnicima.

Mlinar d.d. i Hrvatska kontrola zračne plovidbe d.o.o. – najuspješnije velike tvrtke

U kategoriji velikih trgovačkih društava s područja Grada Zagreba dobitnik Plakete Zlatna kuna Komore Zagreb je Mlinar d. d., koji je s nešto više od tisuću zaposlenih lani ostvario ukupan prihod od 381 milijun kuna, od čega je 14 milijuna kuna prihodovano kroz izvoz na slovensko, njemačko i mađarsko tržište, uz istodobno ostvarenu dobit razdoblja od 45 milijuna kuna. Rezultati su to kontinuiranog ulaganja u razvoj, okrunjenog prije tri godine izgradnjom suvremene tvornice kruha u Zagrebu, čime se unatrag trogodišnjeg razdoblja ukupna vrijednost investicija ove tvrtke u novu dugotrajnu imovinu popela na 184 milijuna kuna.

zracna_luka_zagreb_wiki

U istoj kategoriji s područja Zagrebačke županije drugu godinu zaredom Plaketom Zlatna kuna nagrađena je Hrvatska kontrola zračne plovidbe d.o.o., tvrtka sa 704 zaposlenih koja je i poslovne 2014. ostvarila respektabilne rezultate, završivši je s ukupnim prihodom nešto većim od 705 milijuna kuna, pri čemu je 91 posto prihodovano kroz izvoz, dok je dobit godine iznosila 19,7 milijuna kuna. Istodobno, u razvoj su uložili 65,8 milijuna kuna, a promatra li se investicijski intenzivno trogodišnje razdoblje ove tvrtke, za razvoj je izdvojeno 337 milijuna kuna. U ime nagrađenih tvrtki, Zlatne plakete primili su potpredsjednik Uprave Mlinara Dominik Nikolić i direktor HKZP-a Dragan Bilač.

Emerson d.o.o. i Kvasac d.o.o. – najuspješnije srednje velike tvrtke

U kategoriji srednje velikih trgovačkih društava s područja Grada Zagreba Plaketu Zlatna kuna Komore Zagreb dobio je Emerson d.o.o. čijih se 170 zaposlenika bavi dizajnom i izgradnjom energetske infrastrukture u sektoru telekomunikacija i drugim područjima, razvivši na temelju vlastite ideje proizvodnju energetskog dijela podatkovnih centara ugrađenih u kontejnerske module, tzv. Modularni Data Centar. U poslovnoj 2014. ta je tvrtka ostvarila ukupan prihod od 267 milijuna kuna, pri čemu je 70 posto prihodovano na inozemnom tržištu, dok je dobit poslovne godine iznosila 4,6 milijuna kuna, uz investiranih 3,8 milijuna kuna u novu dugotrajnu imovinu.

S područja Zagrebačke županije u kategoriji srednje velikih trgovačkih društava Plaketu Zlatna kuna dobio je Kvasac d.o.o. iz Prigorja Brdovečkog koji svoju djelatnost temelji na proizvodnji kvasca i pekarskih dodataka te stalnom razvoju novih proizvoda kroz svoj Poslovni centar. Ova tvrtka sa 152 zaposlenih poslovne 2014. ostvarila je ukupan prihod od 190 milijuna kuna, a od tog iznosa 55 posto odnosi se na prihode od prodaje u inozemstvu, dok je dobit razdoblja iznosila 18 milijuna kuna, uz u razvoj uloženih pet milijuna kuna. Zlatne plakete u ime nagrađenih primili su Luka Gašpar, direktor Emersona d.o.o. i Nedjeljko Rogač, član Uprave Kvasca d.o.o.

Šafram d.o.o. i Bijuk HPC d.o.o. – najuspješnije male tvrtke

U kategoriji malih trgovačkih društava s područja Grada Zagreba dobitnik Plakete Zlatna kuna Komore Zagreb je Šafram d.o.o. koji svoj tržišni imidž gradi kao pouzdana kuća začina. S 48 zaposlenih ova tvrtka je lani ostvarila ukupan prihod od 43 milijuna kuna, uz zabilježen ambiciozni izlazak i na inozemno tržište, gdje je prihodovano oko četiri milijuna kuna. Ostvarena dobit godine iznosila je 329 tisuća kuna, a zapaženi rezultati bili su u dijelu investicija u novu dugotrajnu imovinu koje su unatrag tri godine iznosile sedam milijuna kuna.

U istoj kategoriji s područja Zagrebačke županije nagrađen je Bijuk HPC d.o.o. iz Samobora koji se bavi proizvodnjom precizne armature i hidrauličnih komponenti u okviru moderna tvornice, opremljene suvremenim CNC strojevima najnovije generacije. Poslovnu 2014. godinu ova tvrtka koja ima 67 zaposlenih završila je ostvarenim ukupnim prihodom od 62 milijuna kuna, od čega je 74 posto prihodovano kroz izvoz. Povećana je i dobit poslovne godine, uz dosegnutih 2,2 milijuna kuna, a u novu dugotrajnu imovinu uloženo je kroz tri godine ukupno 15,5 milijuna kuna. Zlatne plakete primili su Arijana Šafranko Salihčehajić, direktorica Šaframa d.o.o. i Ivan Mikulin, zamjenik direktora Bijuk HPC d.o.o.

Na ovom svečanom skupu dodijeljeno je i Posebno priznanje Hrvatske gospodarske komore koje je uručeno Hrvatskoj elektroprivredi, u povodu 120. obljetnice elektroprivrede u Hrvatskoj i uspostavljanja prvog elektroenergetskog sustava na tlu Hrvatske davne 1895. godine kad je u rad puštena Hidroelektrana Krka. U ime HEP-a, Priznanje je primila Sonja Ivoš.

Također, ovom prigodom uručeni su i vaučeri HGK-a trima zagrebačkim tvrtkama za izradu prijavne dokumentacije vezane uz njihove projekte koji bi se trebali sufinancirati iz strukturnih fondova EU-a. Vaučere od po 10 tisuća kuna, temeljem drugog natječajnog kruga dobili su Geneza d.o.o., za projekt modernizacije i povećanja proizvodnih kapaciteta pogona za proizvodnju vina u Iloku; Lagadema d.o.o., za projekt razvoja nove proizvodnje medicinskih pomagala u Lipiku; Naše klasje d.o.o., za projekt rekonstrukcije proizvodnog pogona u Ivanić-Gradu, uvođenje nove proizvodne linije i unapređivanja tehnoloških procesa.

U ime svih nagrađenih zahvalio se Dragan Bilač, direktor Hrvatske kontrole zračne plovidbe, rekavši da je Zlatna kuna značajno priznanje tvrtkama za postignute rezultate, ali i poticaj u novim poslovnim aktivnostima, što u konačnici znači i iskorak ka snažnijem gospodarstvu, u čemu je bitna i potpora Hrvatske gospodarske komore. (hgk / zgm)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni