Zlatne kraljice leda

Zlatne kraljice leda

U Hrvatskoj postoje samo četiri ženska hokejaška kluba, a to su Mladost, Grič, Samobor i Sisak. Odnedavno se razmišlja i osnivanju jednog takvog kluba u Puli. Upravo mali broj klubova u Hrvatskoj još više potvrđuje veliki uspjeh hrvatskih hokejašica

Valentina Vukoje

Ponedjeljak, 23 sata, klizalište na Zagrebačkom velesajmu još uvijek nije zatvoreno. U samom predvorju susrećemo Marija Budju, trenera u KHL-u Grič, ženskom hokejaškom klubu koji već pet godina vodi ovaj klub, ali i hrvatske reprezentativke u hokeju na ledu. On nas pozdravlja, a mi ga pitamo za igračice s kojima imamo dogovoren razgovor i objašnjavamo kako ne bi bilo loše da s njima porazgovaramo u klupskim prostorijama ili u svlačionicama. „Mi vam to nemamo. Ovo je svlačionica od cura“, govori nam trener Budja pokazujući na stakleni prolaz kod ulaza na klizalište.

Naše su reprezentativke pod vodstvom trenera Budje na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u hokeju na ledu divizije II skupine B, osvojile zlato. Pet utakmica, pet pobjeda. Kratki je osvrt na Prvenstvo koje se održalo na Islandu

To je uvod u priču o ženskom hokeju u Hrvatskoj i mladim hokejašicama, koje unatoč nesportskim i neljudskim uvjetima za treniranje iz godine u godinu postižu odlične rezultate za KHL Grič, ali i za hrvatski hokej. Naše su reprezentativke pod vodstvom trenera Budje na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u hokeju na ledu divizije II skupine B, osvojile zlato. Pet utakmica, pet pobjeda. Kratki je osvrt na Prvenstvo koje se održalo na Islandu.

Hokejašica koja je počela trenirati s dečkima

U Hrvatskoj postoje samo četiri ženska hokejaška kluba, a to su Mladost, Grič, Samobor i Sisak. Odnedavno se razmišlja i osnivanju jednog takvog kluba u Puli. Upravo mali broj klubova u Hrvatskoj još više potvrđuje veliki uspjeh hrvatskih hokejašica.

Priča o ženskom hokeju u Hrvatskoj je krenula 2002. godine kada su Damir Krušelj Posavec, Sonja Meke, Nataša Makar, Danijela Marašan, Sanja Novak i još par entuzijasta odlučili pokrenuti prvi ženski hokejaški klub u Hrvatskoj. Te su djevojke od prije igrale hokej s dečkima, no nisu imale priliku trenirati zajedno u ženskom klubu. Prvi termini za treninge mladih hokejašica bili su nedjeljom u 7 sati na Šalati. Uskoro je uslijedila organizacija i prve službene utakmice.

Diana Krušelj Posavec (u sredini)

Diana Krušelj Posavec (u sredini)

Diana Krušelj Posavec prve je korake na ledu napravila još kao djevojčica. Cijela njezina obitelj se bavila hokejom. „Da ne stojim na krivoj strani klizališta, stala sam na led i počela sam trenirati hokej s dečkima u KHL Mladost. To je bilo prije 18 godina. Tada još nije bio osnovan KHL Grič“, prisjetila se Krušelj Posavec.

Reći će kako su joj tadašnji suigrači bili poput braće, a jedino bi navijači bili iznenađeni kada bi ugledali poslije utakmice žensko lice i rep ispod zaštitne kacige. Igranje s dečkima joj je pomoglo u njezinom igračkom razvoju. Ona je prije igrala i za slovenski klub Celje, a danas igra za KHL Grič i kapetanica je hrvatske ženske reprezentacije na ledu. „Ljudi koji po prvi puta čuju za to da treniram hokej, obično komentiraju kako djelujem krhko i pitaju me imam li sve zube. No, oni koji su upućeni u ovaj sport znaju koliko se trudimo i cijene naše zalaganje i rezultate“, objašnjava Krušelj Posavec.

Odlični rezultati iznenadili skeptike

Prvih godina nakon osnivanja kluba hokejašice KHL-a Grič natjecale su se u slovenskoj ligi s još šest slovenskih klubova. KHL Grič 2006. godine po prvi puta je nastupio u austrijskoj EWHL ligi. „Paralelno s klubom razvijala se i hrvatska ženska reprezentacija. Uslijedili su prvi nastupi za Hrvatsku. Kao totalni autsajderi 2007. godine odlazimo u Rumunjsku na Svjetsko prvenstvo u hokeju na ledu divizije II skupine B. Tamo smo osvojile prvo mjesto i vjerojatno šokirale sve ljubitelje hokeja u Hrvatskoj. No, još veći uspjeh smo postigle 2008. godine na Svjetskom prvenstvu divizije II skupine A u Mađarskoj, kada smo bile treće. Sjećam se da su nas otpratili riječima kako je važno da ne ispadnemo“, sa smješkom se prisjetila Ana Širanović, hokejašica KHL Grič i hrvatska reprezentativka.

Dio ekipe KHL-a Grič

Dio ekipe KHL-a Grič

Uslijedio je odlazak na Svjetsko prvenstvo u Australiji za koje su se naše cure dobro namučile, no nažalost najmanje na treninzima i utakmicama, a najviše tražeći sponzore i ljude dobre volje, koji bi bili spremni financijski im pomoći kako bi mogle platiti put do Australije. Tamo su na kraju ipak otputovale i bile su pete. Na Svjetskom prvenstvu divizije II skupine A, koje se 2012. godine održalo u Sloveniji, naše su djevojke bile posljednje i nažalost ispale su iz divizije II skupine A u diviziju II skupinu B. U Španjolskoj su bile prošle godine treće, a ove godine na Svjetskom prvenstvu u Islandu naše su reprezentativke bile zlatne i tako su izborile povratak u diviziju II skupinu A.

Treninzi nedjeljom u 23 h

„Mislim da igrački i po kvaliteti pripadamo ovoj skupini. Ako ćemo gledati financije, uvjete za treninge i podršku sa saveza, onda mislim da nam nije mjesto u toj skupini“, pojašnjava mlada hokejašica. „Nažalost u klubu nismo u mogućnosti organizirati školu hokeja za djevojčice zbog nedostatka termina za treninge. Sumnjam da bi roditelji htjeli voditi svoju djecu na treninge u 23 sata. Mnogo nas je roditelja do sada zvalo i raspitivalo se oko škole hokeja, no nažalost kada smo im rekli s kojim se problemima borimo, sve im je bilo jasno. Tako da zainteresiranu djecu upućujemo u muške klubove“, iskrena je Širanović.

Ona uz sportske obveze ima i one fakultetske, budući da studira na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Njezina suigračica Krušelj Posavec je završila Fakultet elektronike i računarstva i danas radi u jednoj softverskoj tvrtci, a osim toga trenira i mlade hokejaše u školi hokeja KHL Zagreb.

Borba za opstanak ženskog hokeja u Hrvatskoj

Širanović je nedavno izabrana za predsjednicu KHL-a Grič, a njezin je glavni cilj usmjeren prema osiguravanju financijske stabilnosti kluba. „Htjela bih da jednog dana cure ne trebaju brinuti oko toga da li će imati 150 ili 200 kuna za putovanje na neku utakmicu, nego da im to bude osigurano. Boriti ću se i za bolje termine, barem za one u 22 sata, kako bismo do ponoći bile doma. Željeli bismo ostvariti i bolju suradnju sa savezom. Čini mi se da oni na nas gledaju kao na prijetnju jer im mi uzimamo termin u 23 sata“, razočarano priznaje predsjednica. Obje hokejašice priznaju kako im je glavni cilj popularizacija ženskog hokeja i borba za njegov opstanak u Hrvatskoj.

Možda je prva asocijacija na hokej palica i teška oprema. No, naše sugovornice priznaju kako im oblačenje opreme ne predstavlja nikakav problem. „Oprema igračica teži između 15 i 17 kilograma, a golmanske su između 20 i 25 kilograma“, pojašnjavaju hokejašice i dodaju kako im je puno veći problem nedostatak svlačionice i činjenica kako opremu moraju oblačiti u prolazu kod ulaza na klizalište.

Vođenje ženske reprezentacije kao izazaov

Marijo Budja

Marijo Budja

Marijo Budja već petu sezonu trenira djevojke u KHL Grič, a on je i trener hrvatske ženske hokejaške reprezentacije. Završio je Kineziološki fakultet, a ljubitelji hokeja pamte ga i kao hrvatskog hokejaškog reprezentativca. „Tadašnja predsjednica kluba Sonja Meke me je pitala da li bih volio trenirati djevojke. Sjećam se da me je to iznenadilo. Na kraju sam pristao jer sam to shvatio kao jedan izazov“, prisjetio se Budja.

Dobar ovogodišnji uspjeh s reprezentacijom, on je zaokružio i osvajanjem austrijske DEBL lige s KHL-om Gričem. Reći će kako je osvajanje zlata na Islandu na Svjetskom prvenstvu za žene u hokeju, ipak njegov najveći uspjeh. No, on je svjestan kako ostvarivanje novih ciljeva ne ovisi samo o njemu i hokejašicama, već o ljudima iz Zajednice sportova grada Zagreba, koji odlučuju o terminima za treninge. Budja kaže kako je problem i u malom broju hokejašica u Hrvatskoj, što utječe na kvalitetnu selekciju. No, svjestan je kako i druge zemlje imaju svoje probleme.

„Bilo je puno lijepih trenutaka s djevojkama. Možda su najzanimljivije bile ovosezonske utkmice u DEBL ligi, a naravno i na ovom Svjetskom prvenstvu u Islandu. Najdraža mi je bila pobjeda protiv Slovenije. Znali smo da ako pobjedimo Sloveniju da ćemo maknuti i tu psihološku barijeru i da ćemo moći ići do zlata“, iskren je Budja.

Sljedeće godine biti će novo svjetsko prvenstvo divizije II skupine A. „U toj se skupini sada natječu Italija, Poljska, Australija, Velika Britanija i Novi Zeland. Pitanje je tko će ispasti, a tko će ostati. Voljeli bismo da sljedeće prvenstvo ne bude organizirano u nekoj dalekoj zemlji jer je to za nas financijski zahtjevno, s obzirom da mi sami skupljamo novce. Bilo bi super kad bi prvenstvo bilo u Poljskoj“, zaključio je Budja te dodao kako se nada da će ovogodišnji uspjesi reprezentativki i igračica KHL Grič osigurati bolje uvjete za treninge i financiranje nastupa mladih hokejašica.