Zlatku Vitezu u čast otvorena izložba “50 viteških godina”

Zlatku Vitezu u čast otvorena izložba “50 viteških godina”

Redatelji i glumci su o Vitezu kao umjetniku i čovjeku imali samo riječi hvale

Ivana Vranješ

U zagrebačkom Histrionskom domu u subotu je otvorena izložba “50 viteških godina” koja je okupila kazališne i filmske glumce te osobe iz javnog života. Ovom izložbom započelo je obilježavanje 50. godišnjice rada i djelovanja glumca, redatelja, utemeljitelja i umjetničkog ravnatelja glumačke družine „Histrion“ Zlatka Viteza, a nastavlja se tijekom 2019. godine.

Na izložbi su izložene fotografije, umjetnička djela, priznanja i nagrade koje je Vitez dobio tijekom svoje bogate karijere.

Otvarajući izložbu, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić je rekao kako je Zlatko Vitez prije svega veliki čovjek i to je stvorilo prijateljstvo između njih dvojce.

„Za Histrionski dom zaslužni su Zagrepčani i Zagrepčanke, ali je za njega najzaslužniji jedan poseban čovjek kojeg nisam mogao odbiti, zlatni Histrion Zlatko Vitez“, istaknuo je gradonačelnik Bandić.

Zlatko Vitez je rekao kako je tijekom 50 godina djelovanja bio glumac, redatelj, dramaturg, dva puta predsjednik Hrvatskog društva dramskih umjetnika, ministar kulture, savjetnik za kulturu predsjednika dr. Franje Tuđmana, urednik kazališnih izdanja…

„Moje životno djelo je da sam uspio sagraditi kazalište, to nitko prije mene nije uspio. Iduća godina bit će prisjećanje na moje uloge, režije, političko djelovanje“, istaknuo je Vitez. Dodao je kako zadnjih desetak godina sve manje na pozornici, ali se bavi režijom i organizacijom rada u Histrionskom domu.

Redatelji i glumci o Zlatku Vitezu kao umjetniku i čovjeku imaju samo riječi hvale. Glumica Lela Margitić smatra da je Vitez jedna od vodećih osoba kulturnog života Zagreba tijekom svih 50 godina svog djelovanja.

„Još kao mlad imao je nevjerojatne ambicije. Bio je vrlo poduzetan, mnogo je toga inicirao, napravio je neke vrlo važne projekte“, rekla je za ZG-magazin Margitić.

Glumac Zijad Gračić je istaknuo kako je teško sažeti i prokomentirati sav rad Zlatka Viteza.

„To je neprocjenjiva vrijednost za Zagreb, za Hrvatsku, za sve ljude koji vole i žive kazalište. Izuzetna mi je čast što glumim s Histrionima. Prošle godine sam glumio na Opatovini u predstavi Kći Lotršćaka, a sada glumim u predstavi Tajkuni i u četiri mjeseca smo odigrali 40 predstava pred punim gledalištem“, kazao je Gračić.

Redateljica Saša Broz je rekla da 50 godina rada i djelovanja Zlatka Viteza predstavljaju jedan respektabilan jubilej.

„Viteza znam kao izuzetnog glumca. Imala sam priliku nekoliko ga puta vidjeti na kazališnim daskama, kao i njegove režije koje su nagrađivane i zaista sjajne. Svaku nagradu koju je dobio je i zaslužio. Ipak, najveća zasluga je da je Zagreb dobio Histrione i Histrionski dom. Imamo ne samo jednu glumačku oazu, nego i oazu koja nama redateljima omogućava drugačiji i dinamičniji pristup. Radim drugu predstavu s Histrionima i nadam se da nas čeka još puno drugih suradnji““, istaknula je redateljica Broz.

Glumica Jasna Palić poznaje Zlatka Viteza 25 godina i oduševljena je što glumi s njegovom glumačkom družinom Histrioni.

„Prvi put sam glumila s Histrionima s 21 godinom, dok sam još bila na Akademiji. Nekoliko puta sam bila dio Histrionskog ljeta, prošle godine sam bila u njihovoj predstavi Grička vještica. Zlatko Vitez, Histrijonsko ljeto, Histrioni su jedna specijalna čarolija“, rekla je Palić.

 O Zlatku Vitezu sve najbolje misli i glumac Krunoslav Šarić. Naglasio je kako ga poznaje od početka njegovog umjetničkog djelovanja.

„Od početka svog djelovanja pa do zrelih mirovinskih godina Vitez pokazuje da njegova energija još uvijek nešto znači u glumačkom životu“, istaknuo je Šarić.