Zlatko Dalić razveselio dječicu oboljelu od spinalne mišićne atrofije

Zlatko Dalić razveselio dječicu oboljelu od spinalne mišićne atrofije

„Mislim da je obveza svih nas, cijelog društva da ukažemo na probleme i situaciju u kojoj se nalaze djeca s ovom bolešću i njihovi roditelji. U svoje osobno ime i u ime reprezentacije obećajem da ćemo učiniti sve da vam pomognemo i budemo dio vaše priče. Ponosan sam što sam dio vaše priče i uvijek ću vam biti na raspolaganju”, poručio je Dalić

Ivana Vranješ

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić u srijedu je u Klinici za pedijatriju KBC-a Zagreb razveselio male pacijente druženjem i čitanjem slikovnice Zlatkov dan za igru.

Riječ je o djelu poznatog svjetskog ilustratora iz Australije Charlesa Santosa, koja kroz zanimljiv i djeci prilagođen način donosi priču o Zlatku – zebri koja boluje od spinalne mišićne atrofije.

Slikovnica je okosnica projekta „Zlatov dan sa SMA“ kojem je cilj podizanja svijesti i senzibliziranje javnosti o spinalnoj mišićnoj atrofiji te učenje najmlađih članova društva na toleranciju i prihvaćanje drugih i drugačijih. Projekt je organizirala udruga „Kolibrići“ u partnerstvu s Kliničkim bolničkim centrom Zagreb, Klinikom za dječje bolesti Zagreb i Kliničkim bolničkim centrom Split, a pod pokroviteljstvom Grada Zagreba.

Djecu će u Splitu posjetiti Blanka Vlašić

Najavljeno je da se ovaj projekt već idući tjedan nastavlja u Klinici za dječje bolesti Zagreb, gdje će male pacijente posjetiti Sandra Vlašić, a krajem prosinca u Kliničkom bolničkom centru Split gostuje Blanka Vlašić.

Izbornik Dalić je rekao da nije dvojio niti sekunde da se odazove pozivu udruge „Kolibrić“ i da podrži djecu sa spinalnom mišićnom atrofijom i njihove roditelje.

„Mislim da je obveza svih nas, cijelog društva da ukažemo na probleme i situaciju u kojoj se nalaze djeca s ovom bolešću i njihovi roditelji. U svoje osobno ime i u ime reprezentacije obećajem da ćemo učiniti sve da vam pomognemo i budemo dio vaše priče. Ponosan sam što sam dio vaše priče i uvijek ću vam biti na raspolaganju”, poručio je Dalić.

Pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor KBC-a Zagreb prim. Dr Milivoj Novak je rekao kako se na ovaj način želi pokazati da smo svi zajedno u borbi za zdravlje djece i u tome će se ustrajati.

Zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Ivana Portolan Pajić je istaknula kako će Grad Zagreb pokloniti 1500 slikovnica svim zagrebačkim vrtićima kako bi se u populaciji najmlađih potaknulo bolje razumijevanje problema djece oboljele od spinalne mišićne atrofije i omogućila njihova integracija u društvo.

Lakše je u društvu, uz prijatelje

Među malim pacijentima koji su uživali u druženju s izbornikom Dalićem je i Luka. „U bolnici imam prijatelje pa mi je zabavnije nego da sam sam. Dok čekam na preglede, s prijateljima igram razne igre, gledamo televiziju, družimo se i u tom druženju brže mi prođe vrijeme. Ovo današnje druženje mi puno znači. Zlatko Dalić je jedan od mojih uzora jer je potaknuo našu nogometnu reprezentaciju da postigne sjajan uspjeh”, rekao je za ZG-magazin Luka. Već dva tjedna u bolnici boravi 13-godišnji Filip. Kazao je da djeci koja u ovo predblagdansko vrijeme borave u bolnici druženje sa Zlatkom Dalićem puno znači te ih je sve razveselilo.

Katarina se bori s svojom bolešću od treće godine života te je često po nekoliko puta na liječenju u bolnici, a u šestom mjesecu je i operirana. No u druženju s drugim pacijentima kaže da i ne razmišlja o svojoj bolesti.

„Liječnici su vrhunski i puno su mi pomogli tijekom moje bolesti. Ovo današnje druženje je odlično Kroz cijelo ljeto u bolnici sam pratila nogometne utakmice i to mi je bila utjeha. Cijenim što gospodin Dalić radi i što je naša reprezentacija postigla sjajne rezultate”, rekla je 14-godišnja Katarina.

„Svako druženje, svaki trenutak koji malim pacijentima omogućava da shvate kako nisu sami, da su dio šire zajednice, da mogu na neki način živjeti normalnim životom je iznimno značajan za njihovu rehabilitaciju i pripremanje da sami što više preuzmu brigu nad vlastitim životom, da što kvalitetnije žive. To je poruka i roditeljima i djeci da nisu sami. Trudimo da boravak djece u bolnici bude što kraći, tako da smo standardno vrijeme boravka djece u bolnici zadnjih godina smanjili na sedam dana. Međutim, imamo brojnu djecu koja zbog naravi svoje bolesti, složenih neuroloških bolesti kao što su tumorske bolesti nerijetko provedu u bolnici pola godine, pa i godinu dana. Za tu grupu djece postoji u sklopu bolnice vrtić, škola i razne aktivnosti“, rekao je za ZG-magazin Jurica Vuković, predstojnik Klinike za pedijatriju KBC Zagreb.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni