Životinjski haiku Ane Horvat

Životinjski haiku Ane Horvat

(Naslovna fotografija: Maciej Szymański)

Ova i ovakva zbirka animalističkih haiku pjesama jedinstvena je u nas, ali i šire. Lako je se poveže sa sličnom, no ne u potpunosti istom, haiku poezijom japanskog haiku majstora Isse

ŽIVOTINJSKI HAIKU, Ana Horvat / Mini-print-logo d.o.o . i Udruga Druga Prilika, Lipanj 2018. (ISBN: 978-953-7573-33-1)

Zbirka haiku pjesama autorice Ane Horvat, ugledne i cijenjene hrvatske književnice i pjesnikinje, izašla je iz tiska u lipnju 2018. godine. Nakladnici ovog djela su Mini-print-logo d.o.o. iz Varaždina i udruga “Druga prilika” iz Zagreba. Knjigu od 160 stranica sa 130 animalističkih haiku pjesama uredila je Gordana Igrec, dizajn ovitka te prijelom i pripremu za tisak napravila je Marija Havrin-Gorenec, a Predgovor je napisao Tomislav Maretić koji je ujedno recenzent zbirke. Sponzor tiskanja je tvrtka Recro d.o.o. iz Zagreba, a sav prihod od prodaje knjige namijenjen je napuštenim životinjama pod okriljem udruge za zaštitu napuštenih životinja iz Zagreba “Druga prilike”.

Ova i ovakva zbirka animalističkih haiku pjesama jedinstvena je u nas, ali i šire. Lako je se poveže sa sličnom, no ne u potpunosti istom, haiku poezijom japanskog haiku majstora Isse. Neke od haiku pjesama Ane Horvat ušle su u svjetsku zbirku haiku poezije „Every Chicken, Cow, Fish and Frog: Animal Rights Haiku“ (2016).

Iz Aninih stihova vidi se da njena haiku poezija odiše originalnošću:

Pod kišom raste/laka je ptici meta/beskućnik golač

Svakako je u njih usađena i ljubav:

Kos u gnijezdu/na mojemu balkonu/netko me voli

Ima tu i prisutne providnosti:

Mudri bumbari/obljubljuju rajčicu/dok je još cvijet

Tematizira se i kontrast smrti:

Mreža pauka/ljepotom mami kukce/u svilenu smrt

U njoj, kao i u doživljaju i životu autorice, usađena je ljepota:

Leptir na čelu/začuđen i prelijep/čita mi misli

Ima slika krute realnosti i priziva na savjest i djelovanje:

Pas vezan lancem/bolno pokušava/ples s leptirom

U stihovima nalaze se i zrnca mudrosti:

Papiga kaže/isto kao i ljudi/samo naučeno

Kao i otisci prirodne duhovnosti:

Pjevom u zoru/slavuji služe misu/novome jutru

A naravno da se očituje i spoznanje prirode:

Zdravi mrav lako/na leđima ponese/ pet sebe samih

Ukoliko se želite udubiti i izgubiti (ili možda pronaći) u ovakvim i još mnogim drugim divnim haiku stihovima, čitajući Anin animalistički haiku možete biti samo na dobitku. Zbirku je moguće proći u dahu, dok se s druge strane možete dugo zadržati na pojedinom stihu ili pjesmi.

Ana Horvat dosad je objavila 16 zbirki poezije, dva prozna djela i četiri tematske pjesničke antologije. Njene pjesme prevedene su na devet jezika i uvrštene u petnaestak antologija. Urednica je internetskog portala Hrvatske ljubavne lirike www.pjesnici-ane-horvat.net.

Saša Zavrtnik

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni