Živka Vegrin (101): Ako imaš pčele, imaš sve

Živka Vegrin (101): Ako imaš pčele, imaš sve

(Slijeva: Živka Vegrin prima knjigu od predsjednice udruge Bingo pčelarenja, mr. sc. J. L. Marković)

Uz košaru voća, koju je za zdrav život dobila od gradonačelnika Milana Bandića, gospođa Živka Vegrin iz Doma za starije osobe Maksimir je u nedjelju, 21. listopada proslavila svoj 101. rođendan. Događaj je začinjen prigodnom proslavom, uz note starogradskih pjesama koje je okupljenima odsvirao Zvonko Sruk, također korisnik doma. Slastice i tortu kušali su okupljeni, uz veselu slavljenicu kojoj je život bio oplemenjen pčelama.

»Ako imaš pčele, imaš sve. Život u prirodi i zdravlje, jer radiš na suncu, zraku i zdravoj atmosferi. Imate med i druge proizvode koji se mogu prodati, pa se od toga može i živjeti, odnosno biti ekonomski neovisan. Kako su pčelinji proizvodi istodobno i ljekoviti i zdravlje vam je tu«, reći će slavljenica.

Okupljeni su se složili s njenim mudrim mislima, a predsjednica udruge Bingo pčelarenja mr. sc. Jadranka Luketa Marković joj je namijenila jednu pčelinju zajednicu na pčelinjaku na Agromomskom fakultetu, o kojoj će ona (kako bude mogla) i brinuti. Promatrat će ulaze i izlaze pčela i druge im aktivnosti, što će iskusnoj pčelarici biti svojevrsna ljekovita relaksacija. Od udruge Bingo pčelarenja slavljenica je dobila knjigu Pčelarenje kao (api)terapija.

Dar ne bi bio potpun da uz njega nije došao i med od bršljana, vrcan ujesen koji je dobar za dišne puteve. Razveselila se Živka Vegrin darovima s kako je rekla »osmijehom na licu i srećom u mislima«. Posebice jer je i u Domu ne tako davno sudjelovala u pčelarskoj im radionici, gdje je vrcala med i educirala nove članove. Uvijek je govorila o higijeni pčelinjeg prostora, jer to je hrana koja mora biti stvarana u vrhunskim uvjetima. Ona ih je uz pčele sebi osigurala jer doživjela je stoljeće. To u naravi i ne treba čuditi, jer znanstveno je dokazano da pčelari žive dulje.

Snježana Kratz 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni