Živi zid zauzeo treće mjesto po popularnosti i prestigao ORaH

Živi zid zauzeo treće mjesto po popularnosti i prestigao ORaH

Ispod jedan posto su HSP, HSU, HSLS, HSP Ante Starčević, Hrast, IDS. Čak 8,5 posto birača je neodlučno

Živi zid Ivana Sinčića nastavlja uzlaznu putanju na političkoj sceni. Istraživanje Nove TV- Crobarometar koje provodi Ipsos Plus uključuje vremenski period od 1. do 15. siječnja i 967 ispitanika, što znači da rezultati pokazuju raspoloženje birača tijekom predsjedničkih izbora, rasta franka, deložacija i oprosta duga.

HDZ je trenutno najjača stranka u Hrvatskoj s osvojenih 27,6 posto glasova, što ni ne začuđuje s obzirom na pobjedu na predsjedničkim izborima. Drugo mjesto zauzeo je SDP (21,2 %), a treće Živi zid (12,5 %) te prestigao ORaH Mirele Holy koji je na četvrtom mjestu (12,2 %).

Nakon standardnih najvećih stranaka, vodit će se bitka za treće mjesto, te vjerojatno sklapati i savezi. Ipak treba pričekati da se vidi je li riječ o prolaznom trendu popularnosti Živog zida nakon predsjedničke kampanje ili o stvarnoj potpori.

Bandićeva lista dobila bi 2,4 posto, a Blok umirovljenici zajedno 1,7 posto, kao i HSS. HNS bi dobio 1,3 posto potpore birača, jednako kao i HDSSB. Hrvatska zora došla bi do 1,1 posto. Ostale su stranke, Laburisti, Grubišićeva lista i Reformisti, na 1 posto. Ispod jedan posto su HSP, HSU, HSLS, HSP Ante Starčević, Hrast, IDS. Čak 8,5 posto birača je neodlučno.

Osim zanimljivog poretka, rezultati su pokazali da se smanjuje pesimizam među građanima, odnosno prvi put nakon osam mjeseci raste broj optimista kojih je 17 posto. (I. C.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni