“Žive slike” u Muzeju grada Zagreba

“Žive slike” u Muzeju grada Zagreba

Muzej grada Zagreba već 21 godinu zaredom, tijekom zadnjeg vikenda fašnika, priređuje edukativni program Žive slike koji će biti održan 22. i 23. veljače od 11 do 14 sati.

Manifestacija se organizira po uzoru na slično događanje priređivano krajem 19. stoljeća u Zagrebu, od koji je najpoznatije ono u palači obitelji Vranizcany. Djelatnici Muzeja grada Zagreba, kolege i prijatelji Muzeja kostimiraju se u likove iz prošlosti. Posjetiteljima u prvom licu govore o sebi, o povijesti grada i vremenu u kojem su živjeli.

Uz već poznate likove (kralj Bela IV., prvi zagrebački biskup Duh, zagrebački biskup Benedikt Vinković, zvonoljevač Henrik Degen, barunica Ana Marija Rauch, ilirac Ljudevit Gaj i prva hrvatska operna pjevačica Sidonija Rubido Erdödy…) ove godine u Muzeju može se susresti i niz novih: Tatara u potjeri za kraljom Belom IV., Barbaru Kovačić, mlinaricu na Kaptolu, učenice Glazbene škole i njihovu učiteljicu, Stjepana Radića kao studenta na Zagrebačkom sveučilištu, Karolu Milobar, prvu zagrebačku ginekologinju, zagrebačkog gradonačelnika Vjekoslava Heinzela i brojne druge likove.

Ovogodišnja tema je obrazovanje te će u suradnji s Hrvatskim školskim muzejom i njegovim djelatnicama biti predstavljeno hrvatsko školstvo i njegov razvoj kroz likove učiteljica i odgajateljica. Tako će zagrebačka opatica Judita Petronila Zrinska pričati o školi za djevojčice koja je bila u sklopu samostana, Marija Jambrišak podučit će vas školskoj disciplini, a Natalija Wickerhauser kako učiti strane jezike.

Ove godine posjetitelji mogu razgledati i izložbu Zagrebački solisti, a učiteljice glazbe iz Glazbenog učilišta Elly Bašić će ih podučiti i kako zasvirati na gudačkim instrumentima u Glazbenoj učionici koja se nalazi u sklopu izložbe.

Tijekom trajanja Živih slika u predvorju Muzeja bit će organizirana kreativna radionica Nacrtaj mi masku. Profesionalne vizažistice Lidija Fištrek i Zdenka Mihelj posjetiteljima će oslikavati lica.

Ulaz na Žive slike slobodan.

Marija Bolle, supruga arh. Hermanna Bollea

ŽIVE SLIKE 2020.

Neke od novih uloga:

Milka Pogačić (1860.-1936.) – zagrebačka učiteljica i književnica koja je nakon završene ženske preparandije posvetila svoj život pravima djece s rubnih dijelova grada. Zalagala se za bolju brigu roditelja naspram djece, za uvažavanje osobnosti i identiteta djeteta. Tokom razdoblja Prvog svjetskog rata vodila je bolničku kuhinju pri Crvenom križu i djelovala u udrugama koje su zbrinjavale siromašne i ratom pogođene obitelji.

Karola Milobar – prva liječnica koja je 1906.g. otvorila svoju privatnu ordinaciju za probavne i ženske bolesti na Zrinjevcu. 1900.g. ženama je formalno omogućeno studiranje medicine na Bečkom sveučilištu, a tri godine kasnije je izdano dopuštenje u Banskoj Hrvatskoj da i žene mogu obavljati liječničku praksu.

Vjekoslav Heinzel(1871.-1934.) – zagrebački arhitekt i gradonačelnik. Kao arhitekt sudjelovao je na velikoj milenijskoj izložbi u Budimpešti 1896. gdje je predstavio Hrvatsko-slavonski industrijski paviljon. Graditelj je brojnih zgrada u Zagrebu, pa i škole na Lašćini.  Za svoga načelnikovanja promicao je razvitak grada, uređenje cesta, izgradnju kanala, kuća i socijalnih stanova, izgradnju osam škola i osam socijalnih i zdravstvenih ustanova, rekonstrukciju električne rasvjete, obnovu tramvaja, plinske mreže i vodovoda, savskog nasipa.

Stjepan Radić (1871.-1928.) – hrvatski političar i publicist. Još za školovanja na Zagrebačkom sveučilištu bio je politički aktivan te mu je zabranjeno redovito školovanje. Zbog toga studira pravo u Pragu, a na Sveučilištu u Parizu stječe diplomu iz politologije. Svoju ideju o uključivanju seljaštva u politički život ostvaruje osnivanjem Hrvatske seljačke stranke. Na njega je izvršen atentat u Narodnoj skupštini u Beogradu za vrijeme vladavine Aleksandra Karađorđevića. (ZG-magazin)