Žive jaslice u Španskom

Žive jaslice u Španskom

Već drugu godinu zaredom župa bl. Ivana Merza u zagrebačkom kvartu Špansko-Oranice uprizoruje žive jaslice. Župnik ove mlade župe, Marko Vuković kaže kako je ovu inicijativu pokrenuo bivši župnik zajedno sa župljanima. „Pripreme za žive jaslice traju jako dugo. Treba se sve prirediti od odjeće za glumce do samih jaslica. Davor Grubić je glavni koordinator župljana. Dovodimo i životinje, gradimo njihove nastambe, podiže se ograda i ima jako puno drugog posla. No, sve nas ovo uveseljava, posebno djecu koja se raduju postavljanju živih jaslica“, priznaje župnik. Glumci u ovim živim jaslicama su župljani ove zagrebačke župe, koje vodi Slavica Ciprić. Kako glavna štalica ne bi bila prazna tijekom ostatka dana kada nema predstave, Željko Đerek je posudio kipove Svete obitelji, sveta tri kralja i životinja koje je sam izradio. Prilika je to za fotografiranje ovog mjesta, za sve one koji nisu u mogućnosti doći na predstavu.

Mali Betlehem

Žive jaslice (8)-cOve smo jaslice posjetili na Badnju večer. Iako se jaslice nalaze na livadi koja je okružena s dvije prometne ulice, Zagrebačkom avenijom i Zagrebačkom cestom, sve je bilo mirno, baš kao u Betlehemu. Cijeli je prostor ograđen drvenom ogradom, na podu je slama, a sa strane je upaljen oganj. Tu su i životinje. U jednoj su staji zajedno poni i magarac, u drugoj ovce, a u trećoj guske, bijeli golubovi i zečevi. Sve su životinje pod budnim okom Dragana Trutine i Mladena Borića, župljana koji čuvaju jaslice i tijekom noći. „Nismo mi jedini. Puno nas se ovdje izmjenjuje. Kada smo postavljali jaslice sudjelovalo nas je negdje 50-ak“, objašnjavaju župljani. Ovdje sve ima svoj red, jer da nije tako žive jaslice se ne bi mogle održavati, uvjeravaju nas naši sugovornici. „Nije dozvoljeno hraniti životinje, jer one isto imaju svoj ritam. Mi ih redovito hranimo u 8 sati i u 20 sati. Naši su nam župljani donijeli životinje kako bismo mogli organizirati žive jaslice, a i magarac je domaći iz Slavonije“, šale se dečki.

Ove godine uprizoriti će se četiri predstave živih jaslica, a prva će biti na Božić u 18 sati. Ostali termini su 26., 27. i 28. prosinac u 18 sati. Zanimljivo je kako će posljednju predstavu 28. prosinca odglumiti štićenici Dječjeg doma sv. Josip iz Hrvatskog Leskovca. Kako bi financijski potpomogli svoje goste, ove su godine župljani iz župe bl. Ivana Merza postavili malene kutijice za donacije kod živih jaslica u koje svi posjetitelji mogu ubaciti svoj prilog. Osim predstava organizirati će se i kreativne radionice za djecu koje će započeti 26. prosinca u 12 sati, a trajati će do subote 28. prosinca, kada je i zadnji dan trajanja ovih živih jaslica.

Autor: V. Vukoje

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni