Zimsko računanje vremena i vožnja s dnevnim svjetlima

Zimsko računanje vremena i vožnja s dnevnim svjetlima

Zimsko računanje vremena započinje u nedjelju, u noći s 27. na 28. listopada, tako što se pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme u 3 sata računa kao 2 sata.

Iz zagrebačke policije podsjećaju vozače da, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, u razdoblju zimskog računanja vremena na motornom vozilu za vrijeme vožnje danju moraju imati upaljena dnevna ili kratka svjetla. Također, i vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu.

U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300,00 kuna.

Iz zagrebačke policije ističu kako se najteže prometne nesreće događaju zbog ljudskih grešaka, odnosno grubog kršenja prometnih pravila i nepoštivanja prometne signalizacije. U cilju zaustavljanja negativnog trenda, policija će u narednom razdoblju provoditi pojačan nadzor pometa.

Aktivnosti će se provoditi ciljano na lokacijama na kojima se događa najveći broj teških prometnih nesreća, odnosno gdje se učestalo krše prometni propisi.

Sankcionirat će se prometni prekršaji koji dovode do najtežih prometnih nesreća. To su vožnja nepropisnom brzinom, vožnja pod utjecajem alkohola i droga, nepropisno pretjecanje, nepoštivanje prednosti prolaska, vožnja prije stjecanja prava na upravljanje, vožnja neregistriranim ili vozilom kojem je isteklo važenje prometne dozvole, tehnički neispravnim vozilom, nepropisno kretanje pješaka na kolniku, prekršaji vozača mopeda i motocikala, prekršaji biciklista, nepropisna uporaba mobitela.

Posebna pozornost usmjerit će se i na mlade vozače, recidiviste, vozače kojima je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilima, kao i na prometne prekršaje koji utječu na pasivnu sigurnost (nekorištenje zaštitne kacige, nekorištenje sigurnosnog pojasa od strane svih osoba u vozilu), odnosno propisnom smještaju djece u vozilima.

Zbog događanja navedenih prometnih nesreća, očekivanog porasta broja vozila na prometnicama u vrijeme nadolazećih blagdana, ranijih noćnih uvjeta te očekivanog pogoršanja vremenskih prilika u predstojećem razdoblju, sve sudionike u prometu upozoravaju da se pridržavaju prometnih propisa, prilagode brzinu stanju i uvjetima na cesti, ne konzumiraju alkohol ni druge opijate, drže dovoljan razmak između vozila, koriste zaštitnu kacigu, ne ulaze u rizična pretjecanja itd. U slučaju umora, bez obzira na blizinu odredišta, potrebno je pravovremeno se zaustaviti, osvježiti i odmoriti.

Ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti, budite označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, odnosno koristite svjetliju odjeću.

Biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom, podsjećaju iz zagrebačke policije. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni