Zimske bicikliste očekuju nagrade

Zimske bicikliste očekuju nagrade

Ovogodišnji Međunarodni dan zimskog bicikliranja na posao održat će se u petak, 9. veljače, a Sindikat biciklista najavio je kako će i ovaj put ujutro dočekivati i nagrađivati bicikliste koje zateknu na putu do posla, na (još uvijek) tajnoj lokaciji u Zagrebu

Zagreb i ove godine sudjeluje u Međunarodnom danu zimskog bicikliranja na posao, inicijativi koja je 2013. pokrenuta u Kanadi kao prijateljsko natjecanje među gradovima i zemljama svijeta. Održava se svake godine drugog petka u veljači, već proteklih 5 godina. Nakon tri uzastopne pobjede, po broju onih koji se obvežu da će barem taj dan koristiti bicikl na putu do posla, 2018. godine Zagrepčani drže visoko 4. mjesto. Vodstvo je preuzeo Novi Sad, a slijede ga američki gradovi Denver i Boulder. Iz Sindikata biciklista su poručili kako Zagrepčanima nije potreban poseban dan da se sjedne na bicikl na putu do posla i u zimskim mjesecima, no svejedno potiču građane da se registriraju na www.winterbiketoworkday.org i pokažu kako je zaista veliki broj onih koji bicikliraju, neovisno o vremenskim uvjetima.

»U prosincu, dakle prije nešto više od mjesec dana, provodili smo kampanju Biciklom na posao i na Advent, kojom smo ukazivali kako je bicikl rješenje za prometne probleme te smo poticali građane i posjetitelje Zagreba da se gradom što više kreću pješačenjem, korištenjem javnog gradskog prijevoza i, naravno, biciklom«, kažu iz udruge Sindikat biciklista. Mnogo ljudi se odazvalo u prosinačkoj kampanji, osvojili su zanimljive nagrade, a velik dio njih nastavilo je voziti bicikl i dalje. #Upravo to i je svrha naših mnogih proteklih kampanja, da građani barem jednom ili dvaput pokušaju koristiti bicikl kako bi uvidjeli da bicikliranje nije problematično niti u hladnijem dijelu godine te da nastave i kada naših promotivnih aktivnosti nema. Možemo samo čestitati Zagrepčanima što su bicikl prihvatili kao uobičajeno prometalo gradom«, u Sindikatu biciklista. Također, veliki poticaj je i relativno toplija i suša zima u usporedbi s prošlim godinama.

Iz Sindikata mole gradske službe da u slučaju da napada snijeg ne koriste biciklističke staze za odlaganje počišćenog snijega nego omoguće građanima sigurno kretanje i biciklom na putu do posla.

I Hrvatska drži čvrsto 4. mjesto u ukupnom poretku zemalja koje sudjeluju u Međunarodnom danu zimskog bicikliranja na posao jer, osim Zagreba, registrirali su se i građani Varaždina, Osijeka, Splita, Rijeke, Pule, Zadra, Splita, Makarske, Čakovca, Bjelovara, Virovitice i Vinkovaca, a pohvale ponovno idu i Sutivanu na Braču s velikim brojem registriranih biciklista.

Ovogodišnji Međunarodni dan zimskog bicikliranja na posao održat će se u petak, 9. veljače, a Sindikat biciklista najavio je kako će i ovaj put ujutro dočekivati i nagrađivati bicikliste koje zateknu na putu do posla, na još uvijek tajnoj lokaciji u Zagrebu. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni