Zimska služba poziva građane da očiste prilaze

Zimska služba poziva građane da očiste prilaze

Za uklanjanje snijega i leda s pločnika uz zgradu odgovorni su suvlasnici, a ispred uličnih lokala to trebaju učiniti vlasnici ili korisnici

Već poznata praksa događa se tijekom snježnih padalina u gradu Zagrebu. Neke su ulice neočišćene, prilazima se ne može pristupiti, a posebna opasnost prijeti od leda. Tko je odgovoran za čišćenje ulica i po kojem redu? Tko čisti ispred kafića ili zgrada? Istražili smo za vas.

Za čišćenje prometnica odgovorna je Zimska služba Zagrebačkih cesta sa svojih 227 ekipa. Sve ekipe neprekidno su na terenu od subote navečer, javlja nam Vlado Suša, glasnogovornik Zagrebačkih cesta. Podijeljeni su na 14 lokacija, sa 149 kamionskih ekipa, 29 specijaliziranih i 49 traktora za manje i uže ulice. Do ovog trenutka potrošeno je 2 500 tona soli. Prioritet čišćenja su linije javnog gradskog prijevoza, pristupi institucijama, vijadukti, mostovi, te glavne ulice.

Ipak, uvijek je nezadovoljnih građana kojima nisu očišćene ulice ili prilazi garažama. Iz Zimske službe pozivaju na razumijevanje, pogotovo kada snijeg pada kontinuirano tijekom dužeg perioda kada se fizički ne stigne sve očistiti.

Kazne za nečišćenje

Za uklanjanje snijega i leda s pločnika uz zgradu odgovorni su suvlasnici, a ispred uličnih lokala to trebaju učiniti vlasnici ili korisnici. Predstavnik stanara treba istaknuti obavijest s rasporedom čišćenje prilaza zgradi te o tome obavijestiti i Komunalno redarstvo, koje je nadležno za kontrolu provođenja Odluke o naplati kazni. U tom slučaju, nakon eventualne ozlijede osoba može privatnom tužbom tražiti naknadu štete od suvlasnika.

Za čišćenje snijega i leda s krovova također su zaduženi suvlasnici u zgradama. Oni mogu pozvati izvoditelja s potrebnom opremom ili, u dogovoru sa stanarima, Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo koje postavlja zapreke i upozorenja za prolaznike (letve i PVC trake, zaštitni tuneli).

Što se tiče prometa, trenutno se stanje normaliziralo.Tijekom jutra ceste su očišćene. Iz ZET-a javljaju kako sve linije voze redovito, osim izvanredne autobusne linije Mihaljevac – Sljeme na Sljemenskoj cesti, koja je od 12 sati otvorena samo za civilna vozila, no u roku dva sata očekuje se otvaranje i za autobusni prijevoz.

I. Conjar

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni