Židovska Nova godina – Roš Hašana

Židovska Nova godina – Roš Hašana

Prema židovskom kalendaru, u nedjelju 2. listopada u 18.30 sati ušli smo u 5777. godinu.

Roš Hašana u doslovnom prijevodu znači “glava godine”. Židovska Nova godina slavi se dva dana, što znači do zalaska sunca u utorak 4. listopada. Nakon toga započinje razdoblje desetodnevne molitve koje se naziva “Deset dana kajanja”. Kulminacija tog razdoblja je Dan pomirenja ili Jom kipur. Jom kipur je jedan od najvećih židovskih blagdana, međutim, taj blagdan nikako ne spada među vesele židovske blagdane. Slavljenje Dana pomirenja podsjeća židovski narod na grijeh koji ga je odvojio od Boga. Nepokornošću prema njegovim zakonima raskinuli su Savez na Sinaju i bili pod smrtnom osudom. Na taj se dan Židovi prisjećaju i svojih pokojnika. Jom kipur je prvenstveno dan pomirenja sa samim Bogom a onda i sa svima ostalima.

Što se tiče Nove godine ili Roš Hašane, to nije samo vrijeme slavlja nego i pogled unatrag na sve ono što je učinjeno u staroj, protekloj godini. Riječ je o promišljanju i donošenju novih odluka za ono što slijedi, uz božju pomoć, naravno. Židovski vjernici znaju da je Bog “sudac” ljudskih života te na novogodišnji dan On otvara tri knjige: jednu u kojoj su upisani pravedni, jednu u kojoj su zli te jednu u kojoj su oni koji su djelomično dobri i djelomično zli, a to je odlika većine ljudi. Kad si Židovi međusobno čestitaju Roš Hašanu, obavezno kažu  “Lešana tova tikatevi”! (Budi upisan/na za dobru godinu!) i to se izravno odnosi na to da te Bog kao pojedinku ili pojednica upiše u knjigu dobrih i pravednih, odnsno da uz njegovu pomoć svojim dobrim djelima zaslužiš biti upisan u takvu knjigu.

U Bibliji je ovaj dan opisan kao dan okupljanja i puhanja u rog, hebrejski šofar. Šofar je izrađen od ovnova roga, a puhanje u šofar proizvodi zvuke koje podsjećaju na jecaj i plač, to su zvuci koji pozivaju Židove na pokajanje. Također, puhanje u šofar simbolizira jedinstvo židovskog naroda.

Roš Hašana ili židovska Nova godina je izuzetno svečan i velik dan jer ne označava samo kalendarski početak židovske Nove godine već slavi rađanje i početak svijeta uopće.

Uz molitvu, paljenje svijeća i bogatu blagdansku trpezu, poželjno je za Novu godinu obući bijelu odjeću.

Vezano uz tradicionalna novogdišnja jela koja se spravljaju od mesa, ribe i povrća, neobično važan i je slatki dio, to jest važno je jesti jabuke koje se preliju s medom i slatki šipak (nar) jer njihova slatkoća simbolizira nadu u slatku i dobru novu godinu.

Neka je svim pripadnicima židovske manjine u Hrvatskoj, svima koji slave,  jako sretna Nova godina! Šana tova umetuka!

Melita Funda

 

 

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni