Zgorel je Princ Fašnik

Zgorel je Princ Fašnik

Obećaval je lažna radna mesta, gradnju mostova i cesta, domove za mlade i penzionere, fantastične bazene i hotele i povratak Srebrne strele. Veselo je trubil, skakal i popeval, umjetnu travu z bermetom zaleval, u oči nas lagal i u mozak zafrkaval, a fašničku lovu uludo rashitaval. I zato nema ni oprosta ni milosti za njegove gadosti!

Vladar Slobodne fašničke republike Samobor, odnosno privremeni vladar Grada Samobora, sinoć je (po kratkom postupku) optužen, procesuiran, osuđen i – spaljen. Njegovim spaljivanjem obilježen je kraj 188. Samoborskog fašnika.

Suđenje i presuda provedeni su nakon što je otkriveno tko je kriv za sve nedaće koje su nas pogodile u zadnjih godinu dana. Nepobitnim dokazima uspostavilo se da je to nitko drugi doli – Princ Fašnik! Njegovim spaljivanjem najzadovoljniji su bili vlastodršci, koje su fašničke vlasti nedavno smijenile: samoborski gradonačelnik Krešo Beljak, u društvu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

„Nepobitno je utvrđeno da se samozvani Princ Fašnik predoziral hvalospjevima vlastitoj pameti i sposobnosti, i u takvom stanju apsolutne neuračunljivosti odobraval svakojake gluposti koje su zatrle i zadnje zrno razuma i narodnim mozgovima. Obećaval je lažna radna mesta, gradnju mostova i cesta, domove za mlade i penzionere, fantastične bazene i hotele i povratak Srebrne strele. Veselo je trubil, skakal i popeval, umjetnu travu z bermetom zaleval, u oči nas lagal i u mozak zafrkaval, a fašničku lovu uludo rashitaval. I zato nema ni oprosta ni milosti za njegove gadosti!“, stoji u obrazloženju presude.  „Kriv je po svim točkama optužnice drugovi i drugarice! Vreme je da ispusti zadnji dah, da opet postane pepel i prah! Nek zgori za sve naše grehe taj opaki lik, samozvani samoborski Princ Fašnik!“, bez milosti je bio fašnički Sudec.

Ni cifrasti argumenti Štefa FIškla, a još manje nazočnost prevrtljive Princeze Srake nisu pomogli: galge su podignute, lomača je zapaljena i uz spektakularni vatromet Princ je izgorio. Iza njega je ostala samo hrpica pepela i uspomene na dva tjedna lude vikend zabave pod maskama u Samoboru.

Nagrade za najuspješnije maske

Posljednji čin fašničke vlasti bilo je nagrađivanje najuspješnijih maski i zaslužnih pojedinaca i skupina 188. Samoborskog fašnika. Nagrada Fašničke galge pripala je Ranki Novosel za dugogodišnji fašnički angažman, Srakino gnezdo za najfašničkijeg ugostitelja dobio je lokal Katarina, a nagradne Srakice u kategoriji velikih škola dobila je OŠ Bogumila Tonija, manjih škola OŠ Mihaela Šiloboda i srednjih škola Centar Lug. Svoju nagradu je preuzeo i Mjesni odbor Farkaševec kao najuspješniji u natjecanju 11 mjesnih odbora. Najboljom pojedinačnom proglašena je pak maska 2 Cellos, a grupnom Staro Linićko pivo te su im pripale i vrijedne nagrade sponzora.

Zadnje sate Fašničke republike provelo se uz glazbeni program Disco Inferno Magic 70, Mejaše i Daddy Cool band te po 25 samoborskih ugostiteljskih objekata koji su se uključili u fašničke spelancije.

fasnik_faraon

Od 21. veljače do 4. ožujka na 188. Samoborskom fašniku u maskiranim povorkama prodefiliralo je više od 3500 maskirane djece u 76 maskiranih grupa, od čega 26 iz gradova i mjesta diljem Hrvatske. Još 300 djece natjecalo se u tradicionalnoj orijentacijskoj utrci Srakotrku, a brojni su se okušali i u fašničkim sportskim disciplinama metloboju i kraflingu.

Međunarodni karakter Samoborskog fašnika

Ovogodišnji Fašnik proširio se i u međunarodne vode, jer su po prvi put u većem broju organizirano došle i maskirane skupine iz susjedne Slovenije, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Tu su bili i gosti iz Cavtata, Senja, Makarske, Župe Dubrovačke, Brista, Karlovca, Bistre, Brdovca, Lučkog, Vrbovca, ukupno skoro 2000 maski u lokalnim i gostujućim skupinama.

U bogatom glazbenom programu nastupili su između ostalih Opća opasnost, Kawasaki 3P, Jacques Houdek, Maja Šuput, Kićo Slabinac, Duško Lokin, Darko Domijan, Brain Hollidays, Endi, Begini, Žiga i Bandisti…

Organizator 188. Samoborskog fašnika bila je Turistička zajednica Grada Samobora, suorganizatori Komunalac Samobor i Poduzetnički centar Samobor, a pokrovitelji Hrvatska turistička zajednica, Zagrebačka županija i Grad Samobor, uz doprinos Hypo Alpe Adria Banke, Zagrebačke pivovare, Podravke, Printere i brojnih drugih sponzora. (zg-magazin)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni