ZG-magazin doznaje lokacije s kojih “pauci” Zagrebparkinga najčešće odvoze automobile!

ZG-magazin doznaje lokacije s kojih “pauci” Zagrebparkinga najčešće odvoze automobile!

Služba za premještanje vozila je od početka tijekom prošle godine, do 21. prosinca imala 20.097 intervencija premještanja vozila. U istom razdoblju izdano je 396.960 kazni u obliku dnevnih parkirališnih karata kojima je uprihođeno 19,68 milijuna kuna,

Boris Jagačić

Većina automata za naplatu pariranja na javnim gradskim površinama nije u funkciji već pune dvije godine, točnije od siječnja 2021.!

U Zagrebparkingu, podružnici Zagrebačkog holdinga, se i dalje opravdavaju postupkom javne nabave vezanim uz nadogradnju starijih parkirališnih automata. Ti se automati trebaju nadograditi zbog novog Zakona o fiskalizaciji prema kojem se kupnja karata na svim samoposlužnim uređajima u realnom vremenu mora evidentirati i u Poreznoj upravi.

Postupak javne nabave se odužio, navode u Zagrebparkingu, jer su ponuditelji usluga koji su sudjelovali u natječaju podnijeli nekoliko žalbi, koje je prihvatila Državna komisije za kontrolu postupka javne nabave. Stoga je predmet vraćen na ponovnu evaluaciju i odabir najpovoljnijeg ponuditelja, koji je trenutno u tijeku.

»S obzirom na to da opisanu dinamiku nadogradnje određuje Zakon o javnoj nabavi, podružnica Zagrebparking nije u mogućnosti utjecati na brzinu odvijanja navedenog postupka«, navodi se u odgovoru na novinarski upit portala ZG-magazin.

Ne izdaju kazne, nego dnevne parkirališne karte

Drugim riječima, još uvijek nije poznato kada će automati biti stavljeni u funkciju, a u međuvremenu će korisnici i dalje većinom morati plaćati parkiranje putem mobilnih telefona i za to plaćati proviziju teleoperaterima.

Nakon uvođenja eura kao nacionalne valute u Zagrebu s 1. siječnja poskupjelo parkiranje u garažama, ali i na otvorenom. Međutim, nameće se pitanje koliko su ta poskupljenja zapravo bila opravdana kada se zbroje svi prihodi od redovnog poslovanja, odnosno plaćanja parkiranja, ali i (»kaznenih«) dnevnih parkirališnih karata te premještanja vozila na deponij Zagrebparkinga.

U ovoj Holdingovoj podružnici, naime, ističu kako oni ne izdaju kazne za nepropisno parkiranje, već je za to nadležno Prometno redarstvo Grada Zagreba. Također, dodaju, Služba za premještanje vozila podružnice Zagrebparking ne izdaje naloge za premještanje vozila već obavlja uslugu prijevoza vozila u prekršaju.

Premještaju se isključivo vozila koja ugrožavaju sigurnost u prometu i to po nalogu službene osobe: prometnog redara, komunalnog redara ili prometne policije.

Mjesta od posebnog opreza

Zanimalo nas je koliko su vozila lani premjestili »pauci« Zagrebparkinga te koje su to lokacije na kojima je zabilježen najveći broj intervencija.

»Služba za premještanje vozila je od početka 2022. godine do 21. prosinca 2022. godine imala, za vozila koja su zatečena u prekršaju, 20.097 intervencija premještanja vozila«, odgovaraju nam.

Doznajemo kako je najviše intervencija u 2022. godini bilo je u Gradišćanskoj ulici (riječ je o lokaciji u blizini Doma zdravlja Zagreb – Zapad u Prilazu baruna Filipovića), na Lašćinskoj cesti te u ulici Siget (blizina deponija na Zagrebačkom velesajmu).

Sreća u nesreću za vlasnike odvezenih vozila je da ih mogu preuzeti s deponija 365 dana u godini, od 0 do 24 sata pa da im uz cijenu odvoza iznos ne naraste još i dodatno za ležarinu koja za osobni autom automobil iznosi 6,64 Eur (50,00 kn) po danu.

Što je pak s vozilima koja se zateknu bez parkirališne karte? U podružnici Zagrebparking ističu kako ne izdaju kazne za parkiranje na javno parkirališnim površinama.

»U slučaju kada kontrolori podružnice zateknu vozilo bez istaknute parkirališne karte, vozilu se izdaje propisana dnevna parkirališna karta«, navode.

U tijeku 2022. godine, do 21. prosinca, podružnica Zagrebparking izdala je 396.960 dnevnih parkirališnih karata. Do 30. studenog 2022. godine izdavanjem dnevnih parkirališnih karata podružnica Zagrebparking uprihodila 19.677.510,19 kn, a obavljanjem usluge premještanja vozila 7.764.960,00 kuna.

Cjenik premještanja vozila

Premještanje osobnih automobila do 1500 kg, motocikla i mopeda naplaćuje se 66,36 Eur ( 500,00 kn), dok će vlasnici za preuzimanje automobila čija masa prelazi preko 1500 kg morati platiti 106,18 Eur (800,00 nk). Započeta radnja premještanja – dolazak specijalnog vozila “pauk” naplaćuje se u iznosu od 33,18 Eur (250,00 kn).

 Gdje su osnovne informacije na novijim automatima?

Nakon što smo se osobno uvjerili kako se građani baš i ne snalaze najbolje s automatima za naplatu parkiranja novije generacije žaleći se da na njima ne stoje neke najosnovnije informacije (cijena sata parkiranja u eurima, koje novčanice automat prihvaća i dr.), iz Zagrebparkinga to opovrgavaju.

Modernija verzija automata na naplatu parkiranja

»Sve osnovne informacije kod novih parkirališnih automata istaknuti su na samom sučelju, odnosno ekranu aparata prilikom njegovog korištenja. Ovakva mogućnost korisnicima nije bila dostupna prilikom kupnje parkirališnih karata na starijim parkirališnim aparatima. Također, u svakoj ulici koja se nalazi u zoni naplate parkiranja postavljena je i vertikalna signalizacija (ploča) na kojoj su istaknute cijena i vrijeme korištenja parkirališnih površina za tu mikrolokaciju«, navodi se u odgovoru.

Na starijim automatima pisale su informacije o zoni, cijeni parkiranja i o kovanicama koje automat prihvaća
Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni