ZET testira dva hibridna autobusa

ZET testira dva hibridna autobusa

Pri brzinama do 30 km/h autobusi su gotovo bešumni, a tek se pri većim opterećenjima uključuje klasični motor

U prisustvu gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića i predsjednice Uprave Holdinga Ane Stojić Deban u srijedu su na Trgu Mažuranića puštena u promet dva hibridna autobusna vozila Iveco i Volvo. Riječ je o autobusima koji su na probnoj upotrebi u Zagrebačkom električnom tramvaju do sredine travnja i vozit će na linijama 118 Trg Mažuranića-Voltino i 128 Črnomerec-Lukšići.

»Puštanje u promet hibridnih vozila još je jedan dokaz da je Zagreb istinska europska metropola i da podižemo letvicu ekološke osviještenosti«, naglasio je gradonačelnik Bandić dodavši kako Zagreb ima tehnički najbolje opremljena vozila u Hrvatskoj. Imamo više od 70 posto novog voznog parka i svakodnevno ulažemo u prave stvari kako bi građani Zagreba imali dobar standard prijevoza.

iveco-bus-hibrid-zet
Hibridni autobus marke Iveco

Kako je pojasnila predsjednica Uprave Ana Stojić Deban, radi se o testnim modelima koje isprobavaju da vide kolike bi bile uštede u odnosu na klasična vozila. Ovi hibridni autobusi za pokretanje koriste elektromotor u kombinaciji s dizelskim motorom, a očekivana ušteda u financijskom smislu bi bila oko 30 do 40 posto. Pri brzinama do 30 km/h autobusi su gotovo bešumni, a tek se pri većim opterećenjima uključuje klasični motor. Osim toga, što je jednako važno, ova vozila puno manje zagađuju okoliš i ovime Grad Zagreb nastoji pokazati ekološku svijest prema zajednici.

Iz ZET-a poručuju kako će osluškivati bilo građana te im se korisnici ovih autobusa mogu javiti sa svojim mišljenjima i iskustvima, a komentare očekuju se i od stanovnika uz samu trasu linija. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni