ZET podiže kredit od 450 milijuna kuna za izgradnju žičare na Sljemenu

ZET podiže kredit od 450 milijuna kuna za izgradnju žičare na Sljemenu

Zagrebačka Gradska skupština je na sjednici u srijedu prihvatila polugodišnji izvještaj o izvršenju zagrebačkog proračuna za 2019. godinu »teškog« više od 10 milijardi kuna te Gradu omogućila novo zaduženje za potrebe izgradnje Žičare Sljeme.

Pročelnica gradskog ureda za financije Danijela Juroš Pečnik kazala je da se rekordno visok proračuna Zagreba realizira prema planu. Prihodi su u prvih šest mjeseci su 4,9 milijardi kuna, dok su rashodi iznosili 4,6 milijarda kuna.

Kako prenosi tportal, Skupština je većinom glasova (26 za i 18 protiv, odluku prema kojoj Grad može dati jamstvo tvrtki u svom vlasništvu za zaduženje s dosadašnjih 50 na 550 milijuna kuna.

U obrazloženju odluke navodi se da se ZET planira zadužiti za financiranje izgradnje Žičare Sljeme, a Nastavni zavod za hitnu medicinu za nabavu sanitetskih vozila. U kojem omjeru bi išlo zaduženje, u odluci nije navedeno, ali je iz Grada naknadno objašnjeno da se ZET planira zadužiti za 450, a Nastavni zavod za 50 milijuna kuna.

SDP-ovac Matej Mišić istaknuo je kako ne zna ni za jednu žičaru u svijetu koja košta 560 milijuna kuna.

»Možemo li išta financirati iz proračuna, a da se za to ne diže kredit? Riječ je o 12 godina starom projektu – zašto se u 12 godina nije osigurao novac? Sve to dovodi nas do pitanja u kakvom su stanju gradske financije. A gradonačelnik je najavio još dva kapitalna projekta; obnovu maksimirskog stadiona i tramvajsku prugu do zračne luke«, prokomentirao je Mišić. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni